BM’den uyarı: Tehdidin insan değil, virüs olduğunu unutmayın

BM Genel Sekreteri Guterres, salgın nedeniyle insan hakları krizlerinin yaşandığını,nefret söyleminin arttığını ve savunmasız grupların hedef alındığını ifade etti

Fotoğraf: AP

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı. 

Salgınının hızla insan hakları krizine dönüştüğünü vurgulayan Guterres, ''Tehdidin insan değil, virüs olduğunu unutmayın'' dedi. 

İnsan hakları konusunun, kriz zamanlarında sonraya bırakılacak bir konu olmadığını belirten Guterres, salgın nedeniyle nefret söyleminin arttığına, savunmasız grupların hedef alındığına ve sert güvenlik önlemlerine başvurulduğuna dikkati çekti. 

Guterres, popülizm ve otoriter yönetimlerin de yükselişe geçtiğini vurgulayarak, bazı ülkelerde insan haklarının daha da geriye gittiğini ve salgın bahanesiyle baskıcı önlemler alındığını ifade etti.

Alınan acil durum önlemlerinin yasal, orantılı, ayrım yapmayan, belirli bir amaç ve süre odaklı olması gerektiğini söyleyen Guterres, ''Hükümetler her zamankinden daha şeffaf, duyarlı ve hesap verebilir olmalı. Sivil toplum ve basın özgürlüğü kritik öneme sahip'' ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU