Avustralya, Facebook ve Google'ı haber içerikleri için ödeme yapmaya zorunlu tutacak

Avustralya kararla geleneksel medyayı bu teknoloji devlerinin dijital egemenliğinen korumayı amaçlıyor

Google ve Facebook, Avustralya'daki internet reklamları gelirlerinin 3'te 2'sini kazanıyor (AFP)

Avustralya hükümetinden yapılan açıklamaya göre küresel dijital platformlar Facebook ve Google artık ülkedeki haber içeriklerini kullandıklarında ücret ödemeye zorlanacak.

Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Josh Frydenberg, Avustralya Rekabet ve Tüketici Hakları Komisyonu'nun (ACCC) temmuz sonunda bir yasa tasarısı sunacağını, yeni düzenlemeye göre yerel medyanın haberlerini kullanan internet platformlarının makul oranlarda ücret ödemesi gerektiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Frydenberg, Fransa ve İspanya'nın da aralarında olduğu diğer ülkelerin aksine Avustralya'nın Google ve Facebook'un ödeme yapmasında başarılı olacaklarına inandığını söyledi.

"Onların tehditlerine boyun eğemeyiz"

Gazetecilere yaptığı açıklamada bakan Frydenberg " Onların tehditlerine boyun eğemeyiz. Karşılaştığımız zorluğun farkındayız. Tırmanılacak büyük bir dağ var. Uğraştıklarımız büyük şirketler. Ama bahse konu şeyler de büyük. O yüzden bu mücadeleye hazırız" ifadelerini kullandı.

ACCC'nin yerel haber kaynaklarına içerikleri için isteğe bağlı ödeme yapması konusunda bu küresel devlerle bir anlaşma yapma girişiminde bulunduğunu ancak başarısız olduğunu belirten Frydenberg "tarafların içeriklere yapılacak ödemeler konusunda anlaşamadığını" söyledi.

Ancak Google ve Facebook'un haber kuruluşlarına ne kadar ödeme yapacağı konusunda net bir rakam vermedi sadece bunun milyonlarca dolar olacağını belirtti.

Facebook: Hayal kırıklığına uğradık

İletişim Bakanı Paul Fletcher de Avustralya'nın telif hakkı yerine rekabet kanununa dayanarak Avrupa'dan farklı bir yol izleyeceğini açıkladı.

Google ve Facebook ise karardan önce ACCC ile isteğe bağlı ödeme yapılması konusunda mayısa kadar bir zaman çizelgesi oluşturmaya çalıştıklarını açıkladı.

Facebook'un Avustralya ve Yeni Zelanda Genel Müdürü Will Easton "Hükümetin açıklamasından hayal kırıklığına uğradık, özellikle de onların zaman çizelgesine uymak için çok çalıştıktan sonra" dedi.

"Kovid-19, yayıncılar dahil ülkedeki tüm işleri ve endüstrileri etkiledi" diyen Easton "Bu yüzden reklam gelirlerinin düştüğü bir dönemde haber kuruluşlarını desteklemek için yeni bir küresel yatırımı duyurduk" dedi.

Facebook mart ayında haber endüstrisinde 100 milyon dolarlık bir yatırım açıklaması yapmıştı.

Google ise 25'ten fazla Avustralyalı yayıncıyla içeriklerini gönüllülük esasına göre yayımlama konusunda görüştüklerini açıkladı. 

Şirket açıklamasında" Endüstriyle, ACCC ve hükümetle bir tüzük oluşturmak için yapıcı şekilde çalışmayı istedik. Bugün hükümet tarafından ortaya konulan yenilenmiş süreçte de bunu yapmayı sürdüreceğiz" dendi.

ACCC Başkanı Rod Sims ise Google'ın İspanya'da yaptığı gibi ödeme yapmaktansa Avustralyalı haber platformlarını kapatma olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Sims "Arama sonuçlarının yüzde 10'u haberlerden oluşuyor. Bu kullanışlılığı örneğin Google Aramaları'nı ciddi şekilde etkileyecektir. Bence burada iki yönlü bir değer olduğunu anlamalıyız. Bence Google ve Facebook'un 'hiçbir medya kuruluşuyla anlaşma yapmayacağız' demesi zor olacak" dedi.

Google ve Facebook, Avustralya'daki internet reklamları gelirlerinin 3'te 2'sini kazanıyor. Medya sektöründe reklam gelirlerinin azalması sebebiyle son 6 senede toplam çalışanların yüzde 20'si işsiz kalmıştı.

Eğer Avustralya yeni kanun düzenlemesiyle birlikte teknoloji devlerine karşı yerel medya platformlarının reklam gelirlerini artırmayı başarırısa, bunu gerçekleştiren ilk ülke olacak.

2014 yılında Fransa ve İspanya da, Avrupa Birliği telif hakları kanunları çerçevesinde Google ve Facebook'un yerel medya içeriklerini kullanmasına ilişkin kanun düzenlemeleri yapılmış, ancak iki platform da ücret ödemeyi reddederek haber içerikleri servislerini kapatmıştı.

Fransa Rekabet Kurumu son olarak Google'a 3 ay içinde ülkedeki yayıncılarla anlaşma yapması yönünde talimat vermişti.

 

AFP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU