8 kat hızlı yeni koronavirüs testi belirti göstermeyen taşıyıcıların tespit edilmesini sağlayacak

Uzmanlar belirti göstermeyen vakalar ne kadar hızlı tespit edilebilirse, pandeminin de o kadar çabuk kontrol altına alınabileceğini belirtiyor

Uzmanlar daha önce belirtileri göstermeyen vakaların sayısının tahmin edilenden daha fazla olabileceğini belirtmişti (AFP)

İsrailli araştırmacılardan oluşan bir grup, Kovid-19’u sekiz kat daha hızlı test etmek için yapay zeka kullanarak algoritma temelli bir test geliştirdi. Eurekalert’te yer alan habere göre, test asemptomatik vakaların tespit edilmesine yardım edecek. Çalışmanın Ben-Gurion Üniversitesi tarafından finanse edildiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Testleri gerçekleştirmek için laboratuvar robotlarını kullanan araştırma ekibinde Ben-Gurion Üniversitesi’nden Prof. Angel Porgador, Dr. Tomer Hertz, Prof. Yonat Shemer-Avni ve Dr. Noam Shental yer alıyor. 

Prof. Porgador, “İlk sonuçlar hayli ümit verici ve yöntemi doğruladık. Deneyimlerimiz bize pandeminin yayılmasını yavaşlatmanın test sayısını artırmaktan ve enfeksiyon zincirini kırmaktan geçtiğini gösteriyor. Yöntemimiz karantina altına alınmamış ve topluma halihazırda gözlem altında tutulan hastalardan daha fazla tehdit oluşturan genel nüfustaki virüsün tespit edilmesi için yakın zamanda gerçekleştirilecek yaygın bir operasyona olanak sağlamalı” ifadelerini kullandı. 

 

 

Öte yandan Dr. Hertz ise, “Kovid-19’un yayılmasında asemptomatik vakaların önemine dair artan kanıtların ışığında, bu taşıyıcıları mümkün olduğunca hızlı tespit etmek, tecrit altına almak ve yüksek risk gruplarına virüsün bulaşmasını yavaşlatmak kritik önem taşıyor. Yöntemimizin test hızını dramatik biçimde artırarak bunu yapmamıza yardım edeceğine inanıyoruz” diye belirtti. 

Araştırmacılar örneklerin iki ayrı havuzda toplanmasının önemli olduğunu belirledi. Dr. Shental bunu şu şekilde açıkladı:

Havuzların planlanması ve hazırlanması ve tekil örnekleri karıştırma yöntemimiz normalden çok daha az testten sonra Kovid-19 testi pozitif çıkanları tanımlamamıza ve takip etmemize olanak tanıyor.

Öte yandan Ben-Gurion Üniversitesi yetkililerinden Doug Seserman da, “Asemptomatik vakaları ne kadar çabuk tespit edersek, normal hayata o kadar çabuk döneriz, bu yüzden bu gelişme ümit verici bir potansiyel taşıyor” dedi. 

Bahsi geçen testin üniversite bünyesinde Kovid-19’a karşı gerçekleştirilen 50’den fazla çalışmadan biri olduğu ifade edildi. 

 

Independent Türkçe, Eurekalert

DAHA FAZLA HABER OKU