Bill Gates, Soros’un tahtını devraldı: Koronavirüs onu komplo teorilerinin yeni yıldızı haline getirdi

Bir analiz şirketinin yaptığı araştırmaya göre, Bill Gates hakkındaki iddialar “5G komplo teorisi”ni dahi geçerek birinci oldu

Bill & Melinda Gates Vakfı gizli amaçlara sahip olduğu öne sürülerek eleştiriliyor (Reuters)

Microsoft’un kurucusu Bill Gates, 2015’te yaptığı bir konuşmada insanlığa yönelik en büyük tehdidin nükleer savaş değil, milyonlarca insanın hayatını tehlikeye atacak bulaşıcı bir virüs olduğunu söyledi. 

Bu konuşmanın görüntüleri, son haftalarda yeniden günyüzüne çıkarak on milyonlarca kişi tarafından izlendi çünkü komplo teorisyenleri, aşı karşıtları, aşırı sağcı figürler ve onları takip eden milyonlarca insan, bunun dünyanın en zengin adamlarından birinin tüm dünyadaki sağlık sistemini kontrol altına almak için yaptığı planı ifşa ettiğini öne sürdü. 

Microsoft yönetiminden ayrılarak kendini hayır işlerine adayan 64 yaşındaki Gates, bir anda kendini koronavirüsle ilgili komplo teorilerinin yıldız ismi olarak buldu. Kendisine yöneltilen suçlamalar arasında Kovid-19’u yaratmak, henüz oluşturulmamış aşıdan kar elde etmek, salgını dünyada yaşayan insanların sayısını istediği gibi düzenleyeceği şekilde kullanmak var. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüsle ilgili yalan bilgilerin yayılmasını inceleyen medya analizi şirketi Zignal Labs’in yaptığı araştırma, komplo teorilerinde en çok adı geçen ismin Bill Gates olduğunu ortaya koydu.

Bu sene Facebook’ta Gates’le salgın arasındaki ilişki hakkında 16 bin paylaşım yapılırken, bunlar yaklaşık 900 bin yorum ya da beğeni aldı. Mart ve Nisan’da Youtube’a yüklenen benzer videolar da milyonlarca kez izlendi. 

21 Ocak’ta bir komplo teorisyenin hedef almasından sonra, Gates hakkındaki iddialar artmaya başladı. Şubat’tan Nisan’a kadar, Gates’le ilgili komplo teorileri sosyal medya ve televizyon yayınlarında 1 milyon 200 bin kez zikredildi. Gates, 5G radyo dalgalarının insanları Kovid-19’a sürüklediğini iddia eden komplo teorilerinden yüzde 33 daha fazla hedef alınarak, bu konuda birinciliği göğüsledi. 

The New York Times’ın haberine göre, daha katı önlemler alınması gerektiğini söyleyen Gates’in kamuoyu önünde isim vermeden ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarını eleştirmesi, hedef alınmasına neden oldu. Gazete, komplo teorisi düşkünlerinin 100 milyar doları aşkın servete sahip Gates’i önceki favorileri George Soros konumuna getirdiğini ifade etti.

Dünyanın en zengin özel yardım kuruluşlarından olan Bill & Melinda Gates Vakfı, gelişmekte olan ülkelerde aşı dağıtıyor, nüfus planlamasının önemini vurguluyor ve genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerinin gelişimini finanse ediyor. Bu çabalar, Gates’in fakirleri gereksiz ilaçlar ve zararlı yiyeceklerle zehirlediği suçlamalarını da beraberinde getiriyor.

Syracuse Üniversitesi’nde “dijital etik” konusunda ders veren öğretim üyesi Whitney Phillips, bu kötü ünün artışını “Bill Gates, çok meşhur olduğu için hemen böyle bir öcü figürü haline getirilebildi” diyerek açıkladı.

İnternetteki yalan haberlerle mücadele eden First Draft isimli kuruluşun yöneticisi Claire Wardle, Gates hakkındaki komplo teorilerinin, bulunması için çalışmaların sürdüğü koronavirüs aşısının itibarını şimdiden düşürdüğünü söyledi. 

Bill Gates konuyla ilgili olarak röportaj vermeyi reddederken, Bill & Melinda Gates Vakfı CEO’su Mark Suzman, “Hepimizin dayanışmayla hayat kurtarmanın yollarını araması gerekirken, insanların yalan bilgi yayması üzüntü verici” dedi. 

YouTube, Twitter, Instagram ve Facebook’sa koronavirüsle ilgili yanlış bilgilerle savaştıklarını iddia ediyor.

The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU