İtalyan savcılar: Mafya, salgını kullanıp çaresiz yoksul halka "kredi" dağıtıyor

Çetelerin tecrit sırasında kredi verdiği belirtiliyor

Salgın nedeniyle Avrupa'da en çok kayıp veren ülkelerden biri de İtalya oldu (Reuters)

Savcılara göre İtalyan mafyası, ekonomik açıdan zorda olan yoksul ailelerin desteğini kazanmak için koronavirüs pandemisinden faydalanıyor.

Mafya klanlarının çok eski bir taraftar toplama taktiğine başvurarak ihtiyaç sahibi insanlara kredi ve yiyecek sunduğu belirtiliyor.

Yetkililer ülkenin tamamen tecride girmesine sebep olan koronavirüs salgınının, mafyaya halkın sadakatini kazanma noktasında yeni kapılar açtığını öne sürüyor.

Amedeo Scaramella, Camorra suç karteline bağlı klanların kullandığı örtülü bir tabire atıfta bulunarak, "Gerçekte hepsi tefeci olan bu 'dostların ailelerinin' zor durumdaki insanlara para vermeye hazır duruma geldiğini biliyoruz" diyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tefeciliğe karşı mücadele veren Napoli merkezli Katolik bir grubun lideri olan Scaramella, ilk etapta bankalarla rekabetçi oranlarda kredi sunan tefecilerin, daha sonra faiz oranlarını yüzde 300'lere kadar yükselterek borçluları tuzağa düşürdüğünü belirtiyor.

İtalya’nın mafyayla mücadele savcısı Federico Cafiero de Raho, ajanlarının Napoli'de şüpheli hareketlilikler tespit ettiğini, bu eylemler arasında Camorra klanlarının ülke çapında yaşanan tecrit sırasında paraya ihtiyaç duyan ailelere ücretsiz gıda dağıtımı yapmasının da olduğunu ifade ediyor.

"Elimizde kanıtlar var" diyen savcı de Raho, soruşturmalar sürdüğü için ayrıntı vermeyi reddediyor.

De Raho geçmiş deneyimlere göre, bu çetelerin cömertliklerine karşılık ileride insanlardan uyuşturucu kuryeliği yapmaları gibi isteklerde bulunabileceğini söylüyor:

Camorra bunun yatırım için uygun bir zaman olduğunu biliyor.

Napolili yardımsever Antonio Lucidi, L'Altra Napoli vakfının, tecrit süresince insanların mafyadan yardım kabul etmek zorunda kalmaması için gıda malzemeleri tedarikinde kullanmak amacıyla 150 bin euro'nun üzerinde (yaklaşın 1 milyon 127 bin TL) bağış topladığını belirtiyor.

Lucidi, "Açlık somut bir gerçek halini aldığında şeytana uymamak zorlaşır" diyor.
 


İtalya koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında gerekli olmayan tüm işletmeleri kapattı, kamusal alanda toplanmaları yasakladı ve halka dışarı çıkmak zorunlu olmadıkça evde kalmaları talimatını verdi.

Ülkenin en yoksul kesimlerinin koronavirüsün ve ulus çapta karantinanın getirdiği ekonomik darbeyle başa çıkabilmesi amacıyla İtalyan hükümeti gıda kuponları dahil 400 milyon euro'luk (yaklaşık 3 milyar TL) yardım paketi sözü verdi.

Resmi rakamlara göre İtalya'da 165 binin üzerinde kişiye Kovid-19 bulaştı.

Bugüne kadar salgın sebebiyle 38 binden fazla kişinin iyileştiği ülkede yaşamını yitirenlerin sayısıysa perşembe itibarıyla 21 bin 700 civarındaydı.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU