“Vatansız Ahmet” ortada kaldı: Kimliğim olmadığı için kimse yardım etmiyor

34 yıl önce vatandaşlıktan çıkarılan Ahmet Önder, “Vatansız Müracaat Belgesi” ile mülteci statüsünde yaşıyor. Koronavirüs nedeniyle artık hamallık da yapamayan Önder, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Bana sahip çıkın” çağrısı yaptı

Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi’nde doğan 54 yaşındaki Ahmet Önder, 34 yıl önce askerden firar edince önce cezaevine düştü, ardından İçişleri Bakanlığı tarafından vatandaşlıktan çıkarıldı.

Diyarbakır Valiliği ve İçişleri Bakanlığı’na yaptığı kimlik başvuruları reddedilen Önder, 3 yıldır Diyarbakır İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün kendisine verdiği “Vatansız Müracaat Belgesi” ile mülteci statüsünde yaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu belge Önder'in yaşadığının ispatı. Her ne kadar kimlik yerine geçse de bu belgeyle diğer kamu hizmetlerinin bir çoğundan faydalanamıyr.

Önder'in bu durumu, koronavirüs salgını ve “Evde Kal” çağrılarının yapıldığı bu dönemde kendisini oldukça zorluyor.
 

“İki gündür evde açım”

Salgın günlerinde geçimini sağladığı tek gelir kapısı olan hamallığı da yapamayan Ahmet Önder, yardım için başvurduğu makamların kendisine dönüş yapmadığını ve kendisine bir maskenin dahi verilmediğini anlattı.
 

“Vatansız Ahmet” (1).jpg
Fotoğraf: Veysi Polat - Independent Türkçe​​​​​​​


Independent Türkçe’ye konuşan Ahmet Önder, şunları söyledi:

Hastalık da ortaya çıkınca  tek odada kaldım. Bir yere de gidemiyorum. İki gündür acım ve kimse bana bakmıyor. Elektrik borcumu ödeyemediğim için bir aydır elektriğim kesik. Her şeyden yoksun durumdayım, zordayım. Bana verdikleri mülteci kağıdını kimlik diye vermişler. Bu belgeyi hastane bile kabul etmiyor. Herkese yardım yapılıyor ama ben hiçbir şekilde faydalanamıyorum. Muhtarlıkta kaydım bile yok, kimse yardım da etmiyor. Lütfen derdime bir çare bulun.
 

“Vatansız Ahmet” (6).jpg
Fotoğraf: Veysi Polat - Independent Türkçe


Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrı: Bana sahip çıkın

Henüz 20 yaşındayken yaptığı hatanın bedelini telafi etmeye hazır olduğunu ancak bu talebinin de karşılık görmediğini kaydeden Önder, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ndan yardım istedi:

Ben bu ülkenin vatandaşıyım. Çocuklarımın kimliği var ama benim yok. Vatani görevi yapmaya hazırım. Askerliği seviyorum, seve seve de yaparım. Cumhurbaşkanımdan, valimden rica ediyorum. Allah rızası için bana yardım edin. Ama önce kimliğimi versinler, çok mağdurum. Son kez söylüyorum bana sahip çıkın, yoksa bu odada intihar ederim.


Yıllardır kimlik alma mücadelesi veriyor

Askerliğini yapmak üzere 1986 yılında gittiği Balıkesir’deki birliğinden 6 gün sonra firar eden Ahmet Önder, İçişleri Bakanlığı’nın 31 Mart 1994'te aldığı  gün verdiği kararı ile Türk vatandaşlığından çıkarıldı.
 

“Vatansız Ahmet”.jpg
Fotoğraf: Veysi Polat - Independent Türkçe​​​​​​​


Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü ile Bağlar İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne yaptığı vatandaşlık hakkı talepleri kabul edilmeyen Önder’e, Diyarbakır İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından 29 Mart 2017 tarihinde “Vatansız Müracaat Belgesi” verildi.

Yaptığı tüm müracaatlara rağmen “Milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunması” gerekçe gösterilerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı talebi reddedilen Önder, “Çocuklarımın, hatta torunlarımın kimliği var ama benim yok. Vatandaşlık hakkımı kazanmak için defalarca müracaat ettiğim İçişleri Bakanlığı, beni Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına almıyor. Mağdurum” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU