Örümcek Adam’ın 1991’de yayımlanan çizgi romanında “Corona” detayı ortaya çıktı

Örümcek Adam 1991’de Corona isimli bir süper kötüyle karşı karşıya gelmiş ve ürkütücü tesadüfler bununla da bitmiyor

(Marvel)

Örümcek Adam, New York şehrini tehdit eden ve bir icadı kaza eseri kimyasal yollarla başlayan bir tür hastalık yayan Corona isimli bir caniyle karşı karşıya kalmış. 

Süper kahraman çizgi romanlarının toplumsal eleştiri adına zengin bir tarihi vardır ve 90’larda Marvel, halk sağlığı konularını beklenmedik şekilde ele almıştı.

Marvel’ın dikkati, Örümcek Adam’ın hastalığın dehşetiyle karşı karşıya kaldığı ve Doktor Octopus’un tedavi bulmaya çalışmasını da içeren bir dizi olay örgüsüyle, o dönem güncel olan AIDS krizindeydi.

Diğer yandan X-Men sadece mutantları hedef alan Legacy virüsüyle karşı karşıya kalmıştı. Öte yandan tüm bu hikayelerin içinde bir tanesi, mevcut koronavirüs salgını göz önüne alındığında tuhaf şekilde öngörülü kalıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Spectacular Spider-Man’in 176 ve 177. sayılarında Kurt Busiek ve Sal Buscema, Corona adında yeni bir caniyi okurla buluşturdu. Karakter, etiği pek umursamayan varlıklı bir bilim insanının manipülatif kız kardeşiydi ve tehlikeli deneylere gönüllü olarak katılımcı oluyordu.

Bu deneyler onu, hücrelerinin istediğinde maddeyi dönüştürmesine olanak sağlayan stabil olmayan bir varlık hale getirdi. Öte yandan bu süreç dejeneratifti ve onu yavaş yavaş öldürüyordu; Corona, gereksindiği ilacı ele geçirmek için erkek kardeşine defalarca çaresizce saldırmıştı.

Aslında hikayenin asıl canisi, Corona’nın az bilinen bir karakter olan erkek kardeşiydi. Güvenlik düzenlemelerini kulakardı etmişti ve sonuç olarak kız kardeşine süper güçler veren kimyasalın istemeden şehrin su kaynaklarına bulaşmasına neden olmuştu.

New York’un her köşesinde insanlar güçten düşmeye ve öldürücü de olabilecek ateşle takatsiz kalmaya başlamıştı. Şehrin de ihtiyacı olduğu için bir yandan Corona’nın ilacı almasını engellemeye çalışırken, bir yandan da Mary Jane’in de hastalığa yakalanıp güçten düşmesiyle Örümcek Adam kendini içinden çıkılması imkansız bir durumda bulmuştu.

Hikaye, mevcut koronavirüs salgını sürerken okuması biraz güç gibi görünüyor olsa da öngörü niyeti olmayan bir öykü. Busiek karakterin ismini, bu cani kendini güç ve görkem bahşedilmiş gördüğü için İspanyolca’daki “taç” anlamına gelen “Corona” kelimesinden almış.

Busiek’in kelimenin çifte anlamını ve koronavirüs diye bir şeyin olduğunu öğrenip hikayedeki yüksek ateş öğesi konusunda esinlenmiş olması da mümkün. 

Bu arada Corona, Spider-Man Unlimited üçüncü sayıda bir kez daha göründü ve Marvel okurlarına karakterin bir nevi anti kahraman olarak dönmesini isteyip istemediklerini sordu. Muhtemelen aradıkları karşılığı almadı çünkü o zamandan beri Örümcek Adam çizgi romanları karakteri unutmuş görünüyor.

 

Screen Rant

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU