Koronavirüs: Remdesivir ilacı üzerinde yürütülen yeni çalışma olumlu sonuçlara işaret ediyor

Sonuçlar ümit verici olsa da ilacın etkisinden emin olmak için hala ciddi klinik deneylere ihtiyaç olduğu ifade edildi

Çin'li uzmanlarsa daha önce Favipiravir ilacının koronavirüsten iyileşme süresini 11 günden 4 güne indirdiğini belirtmişti (AP)

Koronavirüs için gerçekleştirilen deneysel tedavi konusunda yürütülen yeni bir çalışmada durumu ciddi hastaların nefes alma kapasitelerinin geliştiği aktarıldı. Ancak uzmanlar remdesivirin kullanılmasının önerilmeden önce daha fazla çalışmanın yapılması gerektiği konusunda uyarıyor.

The New England Journal of Medicine’de cuma günü yayımlanan araştırmada remdesivir verilen 53 koronavirüs hastasının incelendiği belirtildi. NBC News’un haberinde, ilaç için henüz onay alınmasa da tedavinin bildirilen gerekçelerle uygulandığı ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hastaların çoğunluğunda ya da yüzde 68’inde doktorlar oksijen desteğinin miktarını azaltabildi. Dahası, solunum cihazına bağlı 30 hastadan 17’sinin bu sayede cihazdan çıkarıldığı belirtildi. 

Çalışmada bu sonucun önemli olduğu çünkü solunum cihazına ihtiyaç duyan hastaların daha uzun süreler sağlık problemlerinden mustarip olabileceği aktarıldı. 

New York valisi Andrew Cuomo geçen hafta, “Solunum cihazına bağlanırsanız, cihazdan kurtulma ihtimaliniz yaklaşık sadece yüzde 20” demişti. 

Solunum cihazına ne kadar uzun süre bağlı kalırsanız, cihazda kurtulma ihtimaliniz o kadar düşük.

Yeni araştırmada birçok önemli uyarıda bulunuyor. Araştırmanın yazarları deney grubunun küçük olduğunu ve sonuçlarının bir kontrol grubuyla karşılaştırılmadığını da ifade etti. Dolayısıyla hastaların durumunun remdesivir desteği olmadan iyiye gidip gitmeyeceği bilinmiyor. 

Bulaşıcı hastalıklar uzmanları, sonucun iyimser olduğunu söylese de yine de ihtiyatlı yaklaşıyor.

ABD’nin Minnesota eyaletinde bulunan Mayo Klinik’in aşı araştırma grubu direktörü ve bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Greg Poland, “Hangi antivirallerin en çok yardım sağlayabileceğini anlama yolunda çalışmanın olumlu bir veri sağladığını söyleyebilirim” dedi.

Daha önce de başka hastalıklar için kullanılan ilaçların Kovid-19 hastalığının tedavisine destek olması ya da kolaylaştırması konusunda işlevlendirebileceği belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, NBC News

DAHA FAZLA HABER OKU