Psikolog Akbulut: Korku belli bir seviyeye kadar bizim dostumuz  

TGDF Akademi’nin davetlisi olarak katıldığı telefonferansta, bireylerin koronavirüs salgınıyla başa çıkma yöntemlerini değerlendiren Psikolog Sadiye Akbulut, "İnsanı en çok kaygılandıran şey belirsizlik" dedi

Fotoğraf: Pixabay

Gıda tedarik zincirinin paydaşlarına yönelik eğitimler veren Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Akademi, telefkonferans yoluyla gerçekleştirdiği etkinlikte Sento Eğitim ve Danışmanlık Kurucusu ve Psikolog Sadiye Akbulut'u konuk etti. 

''Koronavirüs ile Psikolojik Başa Çıkma” başlıklı sunum gerçekleştiren Akbulut, salgının neden olduğu stres ve kaygıya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Korku, kendimizi korumak için gerekli mücadeleyi vermede faydalı. Korku belli bir seviyeye kadar bizim dostumuz. Bu korkunun tamamen etkisi altına girdiğimizde, bir takım psikosomatik belirtiler ortaya çıkabilir. Korkunun hiç olmaması ya da gereğinden fazla olması, bize dost olmaktan çıkar.

 “Kaygılanmamak imkânsız”

Salgın sürecinin başında pek çok kişinin uykusunda ya da iştahında değişim yaşandığını belirten Akbulut, "Kaygılanmamak imkânsız. Ama bedenimiz kendisini bu kaygıyla etkin mücadele ettiğinde toparlayacaktır" dedi.

 “Her akşam saat 21.00’de cama çıkıp alkış tutmaya psikolojik olarak toplumun da ihtiyacı vardı”

Türkiye’nin içinde bulunduğu süreci Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisindeki basamaklara göre değerlendiren Akbulut, toplum olarak ihtiyaçlar hiyerarşisindeki bütün basamaklara uygun aksiyonların alındığını belirtti.

Gıda stoklamak, hijyen kurallarında değişiklik yapmak gibi temel ihtiyaçlara değinen Sadiye Akbulut, geçtiğimiz haftalarda saat 21.00'de cama çıkıp sağlık personelini alkışlamanın 'bir zümreye ait olma duygusu'ndan kaynaklandığını savundu.

"Önemli olan en az hasarla bu süreci atlatabilmek"

Akbulut sözlerini şöyle sürdürdü:

Herkes maddi ve manevi olarak bu süreçten etkilenecek. Önemli olan en az hasarla bu süreci atlatabilmek. Bunun için önce belirsizliklerinizi giderin. Eğitim, istihdam, finans gibi konularda, sizin elinizde olan kısımları gözden geçirin ve bir yıllık planlar yapın. İnsanı en çok kaygılandıran şey belirsizliktir.

 

Psikolog Sadiye Akbulut sadiyeakbulut.jpg
Sadiye Akbulut / Fotoğraf: sadiyeakbulut.com

 

''Herkesin psikolojik mücadele yöntemi aynı değil”

Bireylerin süreçle başa çıkma yönteminin farklılaşabileceğine de değinen Sadiye Akbulut, temelde üç çeşit modelin bulunduğunu anlattı:

Salgın konusunun üzerinde giden, bu konudan kaçınan ve salgın yokmuş gibi davranan başa çıkma modelleri var.

Evliliklerde yaşanan sorunlara da değinen Akbulut, farklı fizyolojilerin bir araya gelmesi ve farklı mücadele yöntemlerine sahip olmasının buna neden olduğunu söyledi.

Kişilerin önce kendi ihtiyaçlarını ve mücadele yöntemlerini bilmeleri gerektiğine değinen Akbulut, TGDF Akademi'nin ev sahipliğindeki konferansını "Hepimizin mücadele etme kapasitesi farklı. Bunun için birbirimizi tüketmek yerine, farkında olarak faydalı olmaya çalışalım” sözleriyle noktaladı.

 

Independent Türkçe, İHA

 

DAHA FAZLA HABER OKU