Fransa Rekabet Kurumu: Google, medya şirketlerine telif hakkı ödemesi yapmalı

Fransa’da rekabet kurumu, Google’ın içeriklerini kullanabilmek için Fransız haber ajansları ve yayıncılık kuruluşlarına ödeme yapmak zorunda olduğuna karar verdi

Fransız basın kuruluşları, Google’ın haber içeriklerini ve fotoğraflarını arama listesinde gösterdiğinde yüz milyonlarca euroluk gelir kaybı yaşadıklarını belirtiyordu (Reuters)

Fransa Rekabet Kurumu, Google’ın içeriklerini yayımladığı medya şirketlerine telif hakkı ücreti ödemesi gerektiğine karar verdi.

Kurumdan yapılan açıklamada “Google’ın yayıncılar ve haber ajanslarının korumalı içeriklerini yeniden kullanma ücretini belirlemek üzere iyi niyetli görüşmeleri 3 ay içinde yürütmesi gerekiyor” dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 “Google’ın faaliyetleri egemen konumunun suistimali anlamına geliyor ve bu basın sektörüne ciddi zarar veriyor” ifadeleri kullanılan açıklamada “Bu resmi karar, görüşmelerin Google’dan ücret teklifiyle etkili şekilde sonlanmasını gerektiriyor” dendi.

 Fransa, Ekim 2019’da Avrupa Birliği’nin (AB) "Dijital Tek Pazarda Telif Hakları" adlı yeni telif yönetmeliğini onaylayan ilk ülke olmuştu. Açıklamada görüşmelerin geçmişe dönük olarak söz konusu yönetmeliğe uygun olması gerektiği belirtildi. 

Yeni yönetmelik haber yayıncılarının içeriklerinin internet siteleri, arama motorları ve sosyal medya platformlarında gösterildiğinde bunun bedelini tazmin etmelerini sağlamak üzere tasarlanmıştı.

Ancak Avrupa’daki arama motoru piyasasını domine eden Google bu karara uymayı aylardır kabul etmiyordu.

Şirket, medya gruplarının ücretsiz kullanım izni verdiğinde arama sonuçlarında haberlerin özetleri, fotoğraf ve videoları gösterebileceğini, izni vermemeleri halindeyse içerik olarak sadece başlık ve bağlantı verilebileceğini, bunun da söz konusu kuruluşların reklam gelirlerinde azalmaya ve görünürlük konusunda kayba neden olacağını söylüyordu.

Fransa’da bazı medya grupları ve AFP geçen sene kasım ayında konu hakkında rekabet kurumuna şikayette bulunmuştu. 

 

Independent Türkçe, AFP

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU