Google’dan Zoom’a yasak: Video konferans uygulaması şirket bilgisayarlarından kaldırıldı

Koronavirüs salgını sırasında ün kazanarak 200 milyon kullanıcıya ulaşan video konferans uygulaması Zoom’a Google’dan güvenlik gerekçesiyle yasak geldi

Google da Zoom’a Meet adlı uygulamasıyla rakip (Reuters)

Google sözcüsü Jose Castaneda, şirketin geçen hafta çalışanlarına e-posta göndererek, Zoom uygulamasının şirket bilgisayarlarında kullanımını yasakladığını bildirdi. 

Castaneda, The Verge’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Çalışanlarımızın şirket ağımız dışındaki onaylanmamış uygulamaları iş için kullanmasına izin vermeme politikamız uzun süredir devam ediyor. Yakın zamanda güvenlik ekibimiz Zoom Desktop Client’ı kullanan çalışanlarımıza, güvenlik standartlarımıza uymadığı gerekçesiyle, bu uygulamanın artık şirket bilgisayarları tarafından desteklenmeyeceği bilgisini verdi. Ailesiyle ya da arkadaşlarıyla Zoom üzerinden temas kuran çalışanlarımız, internet tarayıcısı ya da telefonla devam edebilir.

Daha önce aralarında SpaceX’in de olduğu bazı şirketler benzer adımlar atmış, ABD’li yetkililer Zoom’un güvenliğiyle ilgili endişelerini dile getirmişti. 

Geçen sene MacBook’ların kameralarını kullanıcılarının isteği dışında açabilecek bir güvenlik açığını barındırmakla suçlanan uygulama, şimdi de kullanıcı bilgilerini Facebook'a iletmekle ve çağrıların bir kısmını Çin üzerinden yönlendirmekle eleştiriliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’de daha önce de bazı öğrencilerin davet edilmedikleri online derse girerek konuşmadaki çocukların görüntülerini başka görüntülerle değiştirdiği ve buna “Zoom bombalaması” adını verdikleri raporlanmıştı.  

Ay başında açıklama yapan şirket, üç ayda 10 milyon kullanıcıdan 200 milyon kullanıcıya ulaştıklarını belirtmişti. Zoom, yeni özellik geliştirmektense, güvenlik ve gizlilik konularında daha yoğun bir çalışmaya gidildiğini bildirmişti. 

Merkezi ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Jose’de yer alan şirket, 2011’de Çin kökenli Amerikan iş insanı Eric Yuan tarafından kuruldu. 

Yuan, şirketi kurmadan önce Amerikan teknoloji devi Cisco Systems'in mühendislik biriminin başkan yardımcılığını yapıyordu. 

Şirket 2019 yılında halka arz edildi ve piyasa değeri 16 milyar dolara yükseldi. Kovid-19 salgınıyla bu rakamlar da katlandı.


Independent Türkçe, The Verge

DAHA FAZLA HABER OKU