Moda sektörünün günah listesi: Burberry’nin idam ipi özrü, Chanel'in ağaç kıyımı ve diğerleri...

Burberry'nin "intihar çağrışımlı" sweatshirt nedeniyle özür dilemesi tepkileri dindirmedi zira moda sektörünün geçmişi benzer günahlarla dolu

İngiliz firmasının Londra Moda Haftası'nda idam uganını andıran kapşonlu bir ürüne yer vermesinin yankıları sürüyor. (Fotoğraf: AP)

Londra Moda Haftası'nda sergilenen idam çağrışımlı modeli nedeniyle moda devi Burberry hayli sert tepkiler aldı.

Burberry'nin Yaratıcı Direktörü Riccardo Tisci özür mesajı yayımayarak tasarımda aslında denizcilik temasından esinlendiklerini ancak hassas davranmadıklarını anladıklarını kaydetti.

Moda devini eleştirenlerden biri de Burberry defilesindeki modellerden Liz Kennedy oldu.

Kennedy, Instagram’dan “İntihar moda değildir” diyerek yaptığı paylaşımda, dünya genelinde artan intihar oranlarına ve yaşananlardan gençlerin etkilenmesi ihtimali gibi pek ayrıntıya değindi.

"Bu tasarım ne göz alıcı ne de farklı bir çizgiye sahip" diyen model, İngiliz firmasının yetkililerine "Podyuma, boynunda ilmek olan bir mankenin çıkarılmasına nasıl izin verebilirsiniz?" diye sordu.

Burberry gibi büyük bir markanın böyle açık bir intihar çağrışımına nasıl izin verdiğini anlamadığını belirten Kennedy, tasarımı görür görmez ailesinde tanık olduğu bir olayı hatırladığını ancak kulisteki firma yetkililerinin eleştirileri dikkate almadığını belirtti.

Liz Kennedy, Burberry defilesinde yaşananlardan utanç duyduğunu da sözlerine ekledi.

 

 

Gucci’nin tartışmalı kazağı

Geçtiğimiz günlerde de Gucci, kar maskesi ve kazak karışımından oluşan bir ürünündeki ırkçılık çağrışımı nedeniyle tepki çekmişti.

Firma, siyahileri aşağılayan maskelere benzetilen ürünü nedeniyle özür dilemiş, 590 dolarlık kazağı satıştan çekmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Katy Perry'nin "Ora Face" ve "Rue Face" tasarımı ayakkabıları, Prada'nın "Pradamalia" koleksiyonunda yer alan 550 dolarlık maymun aksesuarı ve Dolce Gabbana'nın Çin reklamı da eleştirilerin hedefi olmuştu.  

Chanel'e "doğa düşmanı" eleştirisi

Chanel ise bir ürünü değil ancak dekoru nedeniyle geçtiğimiz Mart ayında eleştiri oklarının hedefindeydi. 

Fransız moda devinin, 2018-2019 sezonu sonbahar-kış koleksiyonunu tanıtacağı defilesinde kullanmak üzere çok sayıda ağacın kesilmesi tepki çekmişti.

Dekor olarak 100 yıllık ağaçların kullanıldığı öğrenilmişti. Modaevi, tasarımcısı Karl Lagerfeld’in doğallığa vurgu yapmak için böyle bir yöntemi tercih ettiğini belirtse de ağaç kesmenin doğallık olmadığı eleştirilerinde bulunulmuştu.

 

 

Abercrombie’ye başörtüsü tazminatı

ABD’li Abercrombie and Fitch markası ise başörtüsü nedeniyle 24 yaşındaki Samantha Elauf’un iş başvurusunu reddedince tazminat ödemeye mahkum edilmişti. 

 

 

Michael Kors ve H&M’e gerilla tepkisi

ABD'li ve İsveçli iki firmanın haki renkli tulumları peşmerge kıyafetine benzetilmişti. H&M 2014’te, Michael Kors ise 2017’de koleksiyonlarında yer verdiği ürünler nedeniyle özür dilemişti. 

 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU