ABD'de yüksek işsizlik rakamları bekleniyor: 35 milyon kişi sağlık sigortasını kaybedebilir

Koronavirüs pandemisinin ardından işten çıkarmalar ve kitlesel işsizlik, sigortasız kişi sayısını 10 yıldır görülmeyen seviyelere çıkarabilir

ABD şu anda dünya genelinde Kovid-19 vakalarının en çok görüldüğü ülke konumunda yer alıyor (Reuters)

Şimdiden binlerce işçiyi işverene bağlı sağlık planlarından mahrum bırakan koronavirüs pandemisinin ardından 35 milyon kadar Amerikalı benzeri görülmemiş işsizlik maaşı taleplerini ve şirketlerin kapanmasını takiben sağlık sigortasını kaybedebilir.

Sağlık Yönetimi Birliği'nin (Health Management Associates, HMA) son tahminleri, aralarında işveren destekli planlara bel bağlayan işçi ve ailelerin de olduğu ABD'deki sigortasız kişi sayısının tavan yapabileceğini gösteriyor.

Milyonlarca insan hala Medicaid'e kaydolmak için uygun şartlara sahip olsa da eyaletlerin, Washington D.C.'den önemli miktarda fon almadan yoksul Amerikalılara hizmet veren federal sağlık planına yapılan yeni taleplerin sayısındaki ani artışa hazırlıklı olup olmadığı belirsiz.

Raporda hükümet planının önümüzdeki birkaç ay içinde 71 milyon kişiden 94 milyona kadar çıkabileceği belirtiliyor.

Son iki haftada kabaca 10 milyon kişi işsizlik maaşı başvurusunda bulunurken martın son haftasında başvuruda bulunan kişi sayısı 6,6 milyonla rekor kırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Analistler sayıların nisan sonu itibarıyla 20 milyon maaş talebine kadar çıkabileceğini tahmin ediyor fakat işsizlik maaşı talepleri salgından kaynaklanan ekonomik çöküşteki genel iş ve gelir resminin sadece bir parçasını yansıtıyor.

Pazartesi Fed'in eski başkanı Janet Yellen ülkedeki işsizlik oranı "ekonomik bunalım seviyelerine" ulaşırken ekonomik hasarın boyutunu "devasa, eşi görülmemiş, yıkıcı bir darbe" diye nitelendirdi.

CNBC'ye konuşan Yellen ülkede Kovid-19 kaynaklı ölüm oranı 10 bini geçmişken işsizliğin yüzde 21 kadar yüksek bir orana tırmanabileceğini söyledi.

Yellen "yüksek frekanslı göstergelerin, özellikle de işgücü piyasasının performansıyla ilgili göstergelerin, bilhassa da ilk taleplerin kesinlikle şoke edici" olduğunu söyledi.

Ekonomi Politikaları Enstitüsü'ne göre analistler marttaki işsizlik maaşı taleplerine dayanarak yaklaşık 3,5 milyon insanın ulusal sağlık acil durumu ortasında işverene dayalı sağlık sigortalarını kaybettiğini tahmin ediyor.

Sağlık planlarının çoğu aylık olarak uygulandığı için binlerce Amerikalı ve aileleri muhtemelen 1 Nisan'da sağlık sigortalarından mahrum bırakıldı.

Donald Trump, Hasta Koruma ve Ekonomik Bakım Yasası (ACA) yoluyla federal sağlık sigortası piyasasını özel bir kayıt dönemi için yeniden açmayacak, yani hastalanmaları durumunda birçok Amerikalı muhtemelen ceplerinden çıkacak binlerce dolarlık harcamanın karşısında sigorta teminatı olmadan kalakalacak.

Demokratlar ABD Başkanı'nı piyasayı tekrar açmaya çağırırken özel sigorta piyasasını iş durumlarına bakılmaksızın bütün Amerikalılara hizmet veren ulusal bir planla değiştirmeyi amaçlayan Medicare for All'un (Herkes için Sağlık Sigortası) yenilikçi savunucuları ve meclis üyeleri koronavirüsle ilgili bütün test ve tedavileri kapsayacak şekilde Medicare'in açılması için Beyaz Saray'a baskı yapıyor.

ABD Sağlık Bakanı Alex Azar'a göre bakanlık hastane ve sağlık hizmeti verenlerin sigortasız kişilerin tedavisi için federal hükümete fatura kesebileceğini ve masraflarının Medicare oranlarında geri ödeneceğini belirtti.

Hem bir sağlık planı kapsamındaki hem de haricindeki hastane tedavi masraflarını inceleyen analistlere göre koronavirüs tedavi masrafı yıkıcı olabilir.

FAIR Health'e göre sigortası olmayan veya sağlık hizmeti aldıkları yerin tedavilerinin sağlık planı kapsamı dışında olduğuna karar verdiği hastalar tedavi için 74 bin 310 doları (yaklaşık 501 bin TL) bulan meblağlar ödüyor. Fakat grup sağlık planı kapsamındaki sağlık hizmetlerinden faydalanan sigortalı hastaların en fazla 38 bin 755 dolar (yaklaşık 261 TL) harcadığını ortaya koydu.

Kaliforniya eyaletinin ACA'yı kullanan sağlık sigortası piyasası Covered California'ya göre pandeminin ilk yılında 170 milyon Amerikalının özel sigorta harcamalarının sağlık masraflarında 251 milyar doları (yaklaşık 1,7 trilyon TL) bulduğu düşünülürse hastaneye kaldırılan hasta bakımındaki artış çarpıcı biçimde 2021'deki sağlık sigortası primlerinin yüzde 40'tan çok artmasına sebep olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU