Afrika Birliği: Koronavirüs yüzünden kıtada 20 milyon kişi işsiz kalabilir

"Koronavirüsün Afrika ekonomisine etkisi" başlıklı çalışmasında oluşturulan iki senaryoda da GSYİH’nin küçülmesi bekleniyor

Güney Afrika, Sandton'daki bir şantiye dışında iş arayanlar, 8 Eylül 2017 (Reuters)

Afrika Birliği (AU) araştırmasına göre, kıta ekonomisinin bu yıl koronavirüs nedeniyle küçüleceği tahmin edilen Afrika'da yaklaşık 20 milyon iş risk altında.

Afrika, dünya çapında bir milyondan fazla kişiyi enfekte eden toplam hastalık vakalarının sadece bir kısmını oluşturuyor. Ancak Afrika ekonomileri zaten yaklaşmakta olan bir küresel kriz, düşen petrol ve hammadde fiyatlarıyla karşı karşıyaydı.

Afrika Kalkınma Bankası, pandemi başlamadan önce kıta çapındaki gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesinin bu yıl yüzde 3,4'e ulaşacağını tahmin ediyordu.

Öte yandan Reuters’ın aktardığına göre AU’nun "Koronavirüsün Afrika ekonomisine etkisi" başlıklı çalışmasında oluşturulan iki senaryoda da GSYİH’nin küçüleceği bilgisi yer aldı.

Araştırmacılar, gerçekçi senaryoda Afrika ekonomisinin yüzde 0,8 küçüleceğini, kötümser senaryoda ise yüzde 1,1'lik bir küçülme yaşanacağını söyledi. Buna göre doğrudan yabancı yatırımların yaklaşık yüzde 15’i kaybolabilir.

Bu durumun istihdam üzerinde dramatik bir etkisi olacağı düşünülüyor. Analizde, “Bu durum devam ederse hem kayıtlı hem de kayıt dışı sektörlerdeki yaklaşık 20 milyon iş, kıtadaki yıkım yüzünden riske giriyor” ifadeleri yer aldı.

İthalat ve ihracatın düşmesi bekleniyor

Afrika hükümetleri, 2019 yılında 500 milyar olduğu tahmin edilen mali gelirlerinin yüzde 20 ila 30'unu kaybedebilir.

İhracat ve ithalatın 2019’a göre en az yüzde 35 düşmesi ve ticaret değerinde yaklaşık 270 milyar dolarlık bir kayıp meydana gelmesi bekleniyor. Üstelik bu, virüsün yayılmasına karşı mücadelenin kamu harcamalarında en az 130 milyar dolarlık artış öngördüğü bir dönemde gerçekleşiyor.

Sahra Altı Afrika'nın en büyük petrol üreticileri Nijerya ve Angola’nın 65 milyar dolar gelir kaybedebileceği tahmin ediliyor. Afrikalı petrol ihracatçılarının bütçe açıklarının bu yıl iki katına çıkması beklenirken, ekonomilerinin de ortalama yüzde 3 küçüleceği düşünülüyor.

Turizme bağlı ekonomiler küçülebilir

Afrika, son yıllarda turizmde dünyanın en hızlı büyüyen bölgeleri arasında yer aldı. Ancak hastalığın yayılmasını önlemek için sınırların kapanması, sektörü neredeyse tamamen durdurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Turizmin GSYİH'nın büyük bir bölümünü oluşturduğu ülke ekonomilerinin bu yıl ortalama yüzde 3,3 oranında daralması bekleniyor. Ancak Afrika'nın başlıca turizm noktaları Seyşeller, Yeşil Burun Adaları, Mauritius ve Gambiya’nın en az yüzde 7 oranında küçülme göreceği düşünülüyor.

Çalışmada ayrıca, Afrika'daki turizm ve seyahat sektörünün en az 50 milyar dolar kaybedebileceği ifade edildi.

Africanews’e göre kıta çapında koronavirüs vakalarının sayısı 10 bine yaklaştı. Yaklaşık 900 kişinin hastalıktan kurtulduğu belirtilirken, 400’den fazla kişinin de hayatını kaybettiği bildirildi.

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU