Bilim insanları yeni koronavirüsün protein yapısını müziğe dönüştürdü

Bilim insanları yeni koronavirüsün en bilinen sivri uçlu proteininin yapısını müziğe dönüştürdü

MIT'li bilim insanları sonifikasyon yönteminin araştırmaları kolaylaştıracağını öne sürüyor (AFP)

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim insanları sonifikasyon ismi verilen yeni bir teknikle Kovid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsünün en bilinen sivri uçlu proteininin yapısını müziğe dönüştürdü.

Bilim insanların ortaya çıkardığı müzik, yeni koronavirüsün yüzeyinde bulunan ve üzerinde bulunduğu konak canlının hücrelerine girmesini sağlayan proteinlerin yapısını temsil ediyor. 

Sciencemag’ın haberine göre, diğer tüm proteinler gibi, sivri uçlu proteinler de amino asitlerin bir kombinasyonundan meydana geliyor. 

 

 

MIT’li bilim insanların kullandığı sonifikasyon teknolojisine göre, her bir amino asit bir notaya denk gelecek şekilde yerleştiriliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan normalde bu amino asitlerin sarmal biçiminde kıvrılma ya da bir tabaka boyunca uzanma eğiliminde olduğu belirtildi. Araştırmacılar bu müziği notaların süresini ve şiddetini değiştirerek elde etti. 

Bilim insanları bu yeni formatla basitçe notalara denk düşen yerlerin saptanarak, proteinin üstündeki antikor ve ilaçların tutunabileceği noktaların belirlenebileceğini ifade ediyor. Araştırmacılar, bu yöntemin geleneksel yöntemlerden çok daha hızlı çalışabileceğini öne sürüyor. 

MIT’li araştırmacılar ayrıca sivri uçlu proteinin müzikal yapısının, bu şekilde dönüştürülmüş diğer protein yapılarıyla karşılaştırılarak, virüsün hücreye tutunmasını önleyebilecek bir yolun bulunmasında yardımcı olabileceğini ekledi.

 

Independent Türkçe, Sciencemag

DAHA FAZLA HABER OKU