ABD’nin “240 bin kişi ölebilir” açıklaması ardından Dolar/TL 6,71’i aştı

Beyaz Saray’ın daha az insanın öleceğini ancak koronavirüs salgınının beklenenden uzun süreceğini açıklamasının ardından piyasalardaki endişe büyüyor

Fotoğraf: Reuters

Tüm dünyada 900 binden fazla insana bulaşan ve en az 47 bin kişinin ölümüne yol açan koronavirüs salgını küresel ve yerel ekonomilerde yara açmaya devam ediyor. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın dün Beyaz Saray’da yaptığı “100 bin ila 240 bin ölüm bekliyoruz. Önlem almasaydık bu sayı en az 1,5 milyon olacaktı” açıklaması, piyasalarda “Ekonomi daha uzun süre duracak” endişesi yarattı. 

Zira Beyaz Saray Koronirüs ile Mücadele Gücü Koordinatörü Dr. Deborah Birx’in gösterdiği grafiğe göre salgın ABD’de, ya hızla yükselen bir trendle artacak, 2,2 milyona insanın yaşamına mâl olacak ve kısa sürede bitecek ya da en fazla 240 binin insanın öldüğü ve daha uzun sürdüğü bir trend izleyecek. 

Bu endişe, ABD borsalarında satışa ve hisse değerlerinde yüzde 4’ü aşan kayıplara neden oldu. Salgın krizinin başlamasından bu yana devam eden nakde yönelişin artmasıyla dolar da güçlendi. 

Bu durumun iç piyasalardaki yansımasına bakıldığında mart başında 6,10 seviyelerinde işlem gören, çarşamba gününü 6,70 seviyesinde kapatan dolar/TL, bugün 6,7123’e kadar yükseldi. Tekrar 6,64'e kadar gerileyen kur, 11:00 itibariyle 6,69 lira seviyesinde işlem görüyor. 

Benzer şekilde mart ayına 6,87 seviyelerinde başlayan Euro/TL, bugün 7,3665’e kadar çıktı. Yani bir ayda yüzde 7,13 yükselmiş oldu. 

Borsa tarafında ise  çarşamba gününü 89 bin 85 puandan tamamlayan açılışta 90 bin 409 puana kadar çıktı. 

"Aşağı yönlü hareketler geçici olabilir"

Bloomberg HT’ye konuşan Stratejist Yeliz Karabulut’a göre şu dönemde dolar kurundaki aşağı yönlü hareketler geçici olabilir. 6,55’in kritik bir eşik olduğunu aktaran Karabulut, bu eşik üzerinde kalmaya devam ederse 7 seviyesinin görülebileceğini ifade etti. 

Başta duruma yumuşak bakan ABD ya da İngilitere gibi ülkelerden bir anda olumsuz haber akışı başladı. Bir anlamda “realiteye döndüler” diyebiliriz. Bu da borsalarda satış baskısına neden oluyor. 

Krizin başladığı dönemde dolara doğru bir kayışın olduğunu görmüştük. Ülkelerin aldığı önlemlerle dolarda bir miktar gerileme oldu. Ancak bu hareketliliğin devam edeceğini düşünüyorum. 


"İkinci çeyrekte yüzde 10 daralma olabilir" 

İş Yatırım analistlerinin hazıladığı günlük bültene göre ise Başkan Trump’ın yaptığı insan kaybının 240 bine çıkabileceği uyarısı sonrası ABD’nin salgına karşı daha radikal tedbirler alacağı beklentisi artıyor. 

“Alınacak önlemler can kaybını azaltırken ekonomideki daralmanın şiddetini artıracak” denilen bültende ABD ve Avrupa ekonomilerinin ikinci çeyrekte yüzde15-20, yılın tamamında yüzde 4-5 daralmasının beklendiği hatırlatıldı. 

İhracat pazarlarının ve iç talebin aynı anda daraldığı bir ortamda Türkiye ekonomisinin de küçülmesi kaçınılmaz gözüküyor. 

İlk çeyrekteki güçlü büyüme ve Ankara’nın alacağı tedbirlere rağmen ikinci çeyrekte yüzde 10, yılın genelinde yüzde 1,5 civarı bir daralma ihtimali artıyor. 


 

DAHA FAZLA HABER OKU