Koronavirüs: Elon Musk'ın solunum cihazı yardımı için "tek şartı" var

Musk, “Elimizde FDA onaylı fazladan suni solunum cihazları var. Dünya genelinde Tesla’nın teslimat bölgelerinde yer alan hastanelere göndereceğiz” diye tweet attı

Tesla’nın kurucusu Elon Musk beklenen taleplerin karşılanması için gerekli suni solunum cihazları üretebilir (AFP)

Elon Musk, koronavirüs pandemisi sırasında suni solunum cihazı kıtlığı yaşayan ülkelere bu cihazları üretme ve teslim etmek teklifini genişletti.

Tesla’nın CEO’su, cihazların, elektrikli otomobil şirketinin teslimat bölgelerinde yer alan her hastaneye ücretsiz temin edileceğini söyledi.

Musk, salı günkü tweetinde şu ifadeleri kullandı:

Elimizde FDA onaylı fazladan suni solunum cihazları var. Dünya genelinde Tesla’nın teslimat bölgelerinde yer alan hastanelere göndereceğiz. Tek şart, suni solunum cihazlarının hastalar için acil ihtiyaç olması, depoda saklamak için değil.

Musk daha önce de ABD’de en fazla Kovid-19 vakasının görüldüğü New York şehrindeki ve New York eyaleti genelindeki hastanelere yüzlerce suni solunum cihazı vermeyi taahhüt etmişti.

Dünya genelinde teyit edilmiş 825 binden fazla koronavirüs vakası bulunuyor, bunların 40 binden fazlası ölümle sonuçlandı. ABD, 176 bin vaka sayısı ve 3 bin 431 ölümle, ölümcül virüsten en kötü etkilenen ülke.

Yeni virüsün akciğerlere saldırması ve solunum güçlüğüne neden olmasıyla, suni solunum cihazlarının ağır vakaların tedavi edilmesinde kritik olduğu kanıtlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tesla, suni solunum cihazlarının üretimi için pandeminin yayılmasını durdurmak için alınan sınırlama önlemleri kapsamında kapatılan New York eyaletinin Buffalo kentindeki giga fabrikasını kullanacak. Musk, bu fabrikayı “mümkün olan en kısa insani sürede” tekrar açacağını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kore Savaşı döneminde devreye sokulan Savunma Üretimi Kanunu kapsamında verdiği üretim yapma emrinin ardından, Amerikan otomobil üreticisi General Motors ayda 10 bin oranında suni solunum cihazı üretmeyi umduğunu belirtti.

Ayrıca Ford da önümüzdeki 100 gün içinde Michigan’daki Rawsonville Component Tesisi'nde Kovid-19 hastaları için 50 bin kadar suni solunum cihazı üretmeyi planlıyor.

Musk bu ay içinde koronavirüs salgınıyla ilgili paniği “aptalca” niteleyen bir tweet atmasının ardından eleştiriler almıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU