Koronavirüs tecridi boyunca keyif verecek en iyi sanal seyahat deneyimleri

Işınlanın ve bu görsel şölenlerle gözünüze ziyafet çekin

Uzmanlar tecrit günlerinde akıl sağlığının korunabilmesi için zihni meşgul edecek aktiviteler öneriyor (Reuters)

Öngörülebilir gelecekte alışıldık seyahatler görülmese de, internet bağlantısı bulunan herkes için sanal kaçış mümkün.

Dünyanın önde gelen galeri, müze ve milli parkların bir kısmı sadece birkaç tık ötede - tecrit boyunca akıl sağlığınızı koruyacak en iyi sanal gerçeklik seyahati tecrübelerinin bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

Le Musée du Louvre (Louvre Müzesi), Paris

Dünyanın en büyük sanat ve antik eser müzesi olan Louvre Müzesi, Paris'in tecridiyle beraber kapılarını kapatmak zorunda kaldı. Artık ünlü cam binaya rahatlıkla giremiyor olsanız da, antik Mısır eserlerinden Apollon Galerisi'ne bir dizi sanal turlar sayesinde sıradışı koleksiyonunun bir kısmına dair bilgi edinebilirsiniz.

www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

 

reuters1.jpg
Louvre Müzesi 13 Mart'ta ikinci bir duyuruya kadar kapatıldı (Reuters)

 

British Museum, Londra

Birleşik Krallık (BK) başkentinin ünlü müzesi, Google Arts & Culture (Google Kültür & Sanat) üzerinden etkileşimli tur sunan 2 binden fazla kurum arasında yer alıyor. Zamanda dolaşırken farklı eserlerin üzerine tıklayarak yakından görebilir, tarihlerini okuyabilir ve sesli rehber aracılığıyla daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

www.britishmuseum.withgoogle.com

Rijksmuseum, Amsterdam

Hollanda Altın Çağı'ndan başyapıtlarla dolu olan Rijks Müzesi, Amsterdam'ın en gözde cazibe merkezleri arasında bulunuyor. Çevrimiçi 11 'sergiyi' gezme fırsatı sunan Müze'de, çeşitli çalışmalarla etkileşime geçebiliyor, tarihi hakkında bilgi edinip yakından bakabiliyorsunuz. Bunlar arasında Vermeer'in Süt Döken Kadın resmi ve Jan Steen'in çalışmalarının bir dökümü de bulunuyor.

www.artsandculture.google.com/partner/rijksmuseum

 

afp.jpg
Amsterdam Rijks Müzesinde bir ziyaretçi Rembrandt'ın 'Gece Devriyesi' eserini hayranlıkla seyrediyor (AFP)

 

Musee d'Orsay (Orsay Müzesi), Paris

Muhteşem eski Orsay tren istasyonunda yer alan Orsay Müzesinde 1848-1914 dönemine ait sanat eserleri sergileniyor. Çevrimiçi bir turda, 1900'deki Paris Uluslararası Sergisi için inşa edilen binanın tarihi anlatılıyor. İzleyiciler ayrıca Van Gogh'un otoportresi gibi koleksiyondaki en ünlü eserlerin bir kısmını inceleme ve galeriler arasında sanal bir tur gerçekleştirme imkanı da buluyor.

www.artsandculture.google.com/partner/musee-dorsay-paris

Guggenheim, New York

Google sokak görünümü turu sayesinde New York şehrinin bu ünlü galerisinin koridorunda dolanabilir, Catherine Opie'nin cüretkar Otoportre/Sapık üçlemesini, Ivan Navarro'nun Evsiz Lamba, Pipet (Homeless Lamp, the Juice Sucker) ve Jonas Wood'un Ovitz'in Kütüphanesi eserlerini yakından görebilirsiniz. Bunun da ötesinde, sadece binanın olağanüstü mimarisine de göz gezdirebilirsiniz.

www.artsandculture.google.com/streetview/solomon-r-guggenheim-museum-interior-streetview

 

david head.jpg

Wright işleri: New York'taki Guggenheim (David Heald)

 

Uffizi Galerisi, Floransa

16. yüzyıldan kalma bir binada yer alan bu galeride Medicilerin sanat koleksiyonu sergileniyor. Ziyaretçilerin çevrimiçi katılabileceği 4 sergide eserlerin önemi anlatılıyor ve tabloların önemli kısımlarının yakın görünümleri sunuluyor. Piero de Cosimo'nun Perseus'un Andromeda'yı Kurtarışı tablosuna bambaşka bir gözle bakın.

www.artsandculture.google.com/partner/uffizi-gallery

Central Park, New York

New York'un yeşil merkezi de çevrimiçi tura açık. Tur size sadece parkı göstermekle kalmıyor, aynı zamanda 72. Batı girişinden itibaren başlayan turunuzda "gezinirken" size Central Park tarihinin önemli olaylarını anlatan bir de rehberiniz oluyor.

www.youvisit.com/tour/centralpark

 

reuters2.jpg
Central Park: New York'un akciğerleri (Reuters)

 

Kraliyet Parkları, Londra

Eğer hükümet BK'da tek çıkar yolun tam bir tecrit olduğu kararına varırsa, Londra sakinleri için başkentin yeşil alanlarına çıkmak pek kolay olmayacak. Kraliyet Parkları, Google sokak görüntüleri sayesinde Hyde Park ve Kensignton Bahçeleri'nde sanal tur imkanı sunuyor. Boş zamanlarınızda bahçelerde bir tura çıkın.

www.royalparks.org.uk/learn/learn-in-hyde-park-and-kensington-gardens/planning-your-visit/our-facilities/virtual-tour

Büyük Kanyon, Arizona

Ünlü kanyonun çevrimiçi birçok fotoğrafı var ama sanal gerçeklik arkeoloji turuyla biraz daha derinlemesine gezebilirsiniz. Bu tur, koltuk gezginlerinin farklı kanyon oluşumundaki jeolojik özelliklerin üzerine tıklayarak tarihi geçmişlerine dair daha çok bilgi almasını ve keşfetmesini sağlıyor.

www.nps.gov/features/grca/001/archeology

 

reuters3.jpg
ABD Arizona'daki Büyük Kanyon (Reuters)

 

Yosemite Ulusal Parkı, Kaliforniya

Web kameralarına tıklayarak bu doğa harikasını gerçek zamanlı deneyimleyin. Manzaralar arasında Yosemite Şelaleleri, Yosemite Vadisi zemininden Half Dome manzarası ve Yüksek Sierra bölgesinin 2 bin 434 metre yükseklikten çekilen görüntüsü yer alıyor.

www.nps.gov/yose

Rocky Dağı Milli Parkı, Kolorado

Bu şahane doğanın keyfini çıkarmaya dair en iyi şeylerden biri de bunu tüm duyularınızla gerçekleştiriyor olmanız. Rocky Dağı Milli Markı, sanal ziyaretçilerine gözlerinden ziyade kulaklarını kullanma imkanı veriyor. Çevrimiçi "Ses Kütüphanesinde" parkta bulunan bir dizi kuş ve yaban hayvanının sesi yer alıyor.

www.nps.gov/romo

Büyük Teton Ulusal Parkı, Wyoming

Dağa tırmanmak hoşunuz gider mi? Büyük Teton Milli Parkı'nda sanal bir tırmanış deneyerek 4 bin 197 metre yüksekliğe çıkabilirsiniz (zahmetsiz). Seyirciler yol boyunca Büyük Teton masifine dair jeolojik ve tarihini keşfederken, yerel bitki çeşitleri ve yaban hayvanlarına dair de bilgi sahibi oluyor.

www.nps.gov/grte

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU