Elon Musk, Mars’a gidecek Starship uzay aracında son durumu açıkladı

SpaceX, Güneş Sistemi etrafında insan ve yük taşıyacak uzay aracı inşa ediyor

Elon Musk, SpaceX tarafından yapımı gerçekleştirilen Starship uzay aracının 2021’e kadar Ay’a indirilebileceğini ileri sürüyor (SpaceX)

SpaceX patronu Elon Musk, Mars’a gidecek Starship (Yıldız Gemisi) uzay aracının prototipinin test sırasında infilak etmesinin üzerinden bir ay geçmeden aracın yapımına ilişkin son gelişmeleri açıkladı.

Starship’in SN3 diye bilinen üçüncü prototipinin görüntüleri Twitter’da paylaşıldı. Görüntülerde Güney Teksas’taki bir montaj tesisinde prototipin tank ve motor bölümleri görülüyor.

Starship uzay aracı, Mars’a insan gönderme nihai hedefiyle Güneş Sistemi etrafında insan ve kargo taşımak amacıyla inşa ediliyor.

SpaceX’in Süper Ağır roketi kullanılarak Dünya’dan fırlatılacak Starship, ilerlemek ve gezegenin yüzeyine inmek için kendi yerleşik roketlerini kullanacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SpaceX, daha önce Starhopper uzay aracının fırlatılması ve inişi dahil, Starship’in önceki prototiplerini birçok kez başarılı şekilde test etti.

Bu ay gerçekleşen kriyojenik basınç testiyse öncekilere göre başarısızdı, dramatik bir patlamayla sonuçlandı.

SpaceX, Mars’a ulaşmadan önce Starship’i Ay’a yolculuklarda kullanmayı planlıyor. 100 kişiye kadar kapasitesi bulunan uzay aracındaki koltuklar, 2023’te Ay’ın etrafında gerçekleşmesi planlanan bir yolculuk için çoktan rezerve edildi.

Japon milyarder Yusaku Maezawa yolculuktaki  ilk uzay turisti olacak. Maezawa, yolculukta yerini garantilemek için kayda değer bir depozito ödedi.

Mars’a yolculuk etme tutkusundan sıklıkla bahseden Musk, 2013’teki bir röportajda Mars’ta ölmek istediğini iddia etmişti. Fakat Musk son zamanlarda yeterince hızlı ilerleme kaydedilip kaydedilmediğinden kuşku duyuyor.

Musk bu ay gerçekleşen Satellite 2020 konferasında, “İnovasyon oranımızı önemli ölçüde geliştirmediğimiz takdirde (benim ömrüm boyunca) Ay’da üs veya Mars’ta şehir kurma şansımız yok.

İlerleme hızımızı geliştirmezsek biz Mars’a gidemeden önce ben kesinlikle ölmüş olacağım… Eğer yörüngeye ilk insanı çıkarmaya hazırlanmak 18 yılımızı aldıysa inovasyon oranımızı geliştirmemiz gerekiyor veya geçmiş trendlere dayanarak Mars’tan önce kesinlikle ölmüş olacağımı söyleyebilirim” demişti.

48 yaşındaki teknoloji milyarderi, insanlığın olası herhangi bir kitlesel yok oluş olayından kurtulmasını sağlamak için Mars’ı kolonileştirmenin çok önemli olduğuna inanıyor.

Mars’a gidecek uzay aracı inşa etmenin ötesinde Musk, nükleer silahlar patlatarak gezegeni dünyalaştırma dahil Mars’ı insanlar için daha yaşanabilir kılmak için aşırı yöntemler de savunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU