Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi’nden tüm dini merasimleri durdurma kararı

Koronavirüs nedeniyle Ezidilerin kutsal mabedi Laleş, ibadete kapatıldı. Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi'nin tüm dini merasim ve festivalleri erteleme kararı aldığı belirtildi

Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi'nden dini merasimleri durdurma karar / Fotoğraf: AA

Çin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, 200'e yakın ülke ve bölgeye yayılarak pandemiye dönüştü.

Salgını önleme çalışmaları kapsamında dünyanın birçok ülkesinde cami ve kiliselerde toplu dini törenler yasaklandı.

Salgın nedeniyle dünyada 24 bin 117 kişi hayatını kaybederken vaka sayısı da 537 bin 17 kişiye ulaştı.

15 Mart’tan beri sokağa çıkma yasağının olduğu Irak’ta ise hayatını kaybedenlerin sayısı 36’ya, vaka sayısı 392’ye yükseldi. 

Cami ve kiliseler gibi Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Duhok ilinin Şeyhan ilçe sınırlarındaki Ezidilerin Laleş Tapınağı da kapatıldı. 

 

Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi.jpg
Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Ezidiler için kutsal kabul edilen yerlerinin kapatılmasının yanı sıra tüm dini merasim ve festivaller de ikinci bir emre kadar ertelendi.

“İptal kararını ruhani meclisi aldı”

Konuyla ilgili Independent Türkçe’ye açıklamada bulunan Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi’nin (EYRM) beş daimi üyesinden Qawal Behzad Süleyman, Laleş’in tamamen ziyaretlere kapatıldığını ve kimsenin geçişine izin verilmediğini söyledi.

Her yıl mart ayında yapılan ve bir ay boyunca her gün bir köyün Laleş Tapınağı’nı ziyaret edip hayrat yaptığı Sefarat adlı dini merasimi de salgın nedeniyle iptal edildiğini belirten Süleyman, “Ruhani Meclisi hem Laleş hem de dışında yapılan tüm dini merasimleri ikinci bir emre kadar erteledi” dedi.

Laleş dışında Ezidilerin yaşadığı köylerde tavaf ve festivallerin de ikinci bir açıklamaya kadar durdurulduğunu kaydeden Süleyman, Laleş’i ziyaretlere kapatma kararını Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) hükümeti yetkilileri ile aldıklarını dini merasimleri iptal kararını ise ruhani meclisinin aldığını belirtti.

 

Laleş Tapınağı ibadetlere kapatıldı
Laleş Tapınağı ibadetlere kapatıldı / Fotoğraf: Twitter

 

Tapınağın açılması ve dini merasimlerin tekrar yapılmasının salgının normalleşmesine bağlı olduğunu aktaran Süleyman, Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi’nin durumu yakından takip ettiğini sözlerine ekledi.

“Yetkililerin uyarılarına uyun ve kalabalıktan uzak kalın”

Ruhani meclisinin beş daimi üyesinden Babe Şeyh’in kardeşi İdo Babe Şeyh da salgından dolayı tüm faaliyetlere ara verildiğini kaydetti.

Ezidiler dışında Müslüman, Hristiyan ve yurt dışından binlerce kişinin Laleş’i ziyaret ettiği dile getiren İdo Babe Şeyh, İnsanların hayatını tehlikeye atmamak adına Baba Şeyh Ofisi’nin konuyla alakalı bir açıklama yayınladığını belirtti.

Açıklamada halkın kalabalık ortamlardan uzak kalınması gerektiğini belirten İdo Babe Şeyh, şunları söyledi:

“Bilindiği gibi Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde 15 Mart’tan beri sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Baba Şeyh açıklamasında hem Ezidi halkı hem de tüm insanların selameti için hükümet yetkililerin uyarılarına dikkat edilmesi ve kalabalık ortamlardan uzak kalınması istendi. Çağrıdan sonra Laleş’teki resmi ve gönüllü tüm çalışanlar hizmetlerine ara verdi.”

Ezidilerin yaşadığı köy ve kasabalarda da toplu dini merasim yapılmaması tavsiye edildiğini aktaran İdo Babe Şeyh, çağrıdan sonra halkın duyarlı davrandığını ve kalabalıktan uzak kalmaya çalıştığını kaydetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU