Çin’de tasarlanan robot, koronavirüs tedavisinde doktorlara destek oluyor

Robotun baş tasarımcısı Profesör Zheng Gangtie, “En tehlikeli görevleri yerine getirmek için robotları kullanabiliriz” diyor

Fotoğraflar: Reuters

Çin’in en önemli üniversitelerinden Tsinghua Üniveristesi’nden araştırmacılar koronavirüs salgınıyla mücadele eden sağlık çalışanlarına destek olacak bir robot tasarladığını söyledi.

Reuters'ta yer alan habere göre tekerleklerin üzerine konumlandırılmış bir robotik koldan oluşan robot, ultrason çekebiliyor, ağızdan numune alabiliyor ve normalde stetoskopla yapılan hastayı dinleme işlemini yapabiliyor.

 

Bu tür işlemler normalde doktorlar tarafından yapılıyor. Ama kameralarla donatılmış bu robotla tıbbi personel hastayla aynı odada kalmak zorunda değil hatta farklı bir şehirde bile olabilir.

Tsinghua Üniversitesi’nden robotun baş tasarımcısı Profesör Zheng Gangtie, doktorların hepsinin çok cesur olduğunu söyledi. Zheng Gangtie sözlerini şöyle sürdürdü:

Ama bu virüs çok bulaşıcı. En tehlikeli görevleri yerine getirmek için robotları kullanabiliriz.

Zheng Gangtie böyle bir robot yapma fikrini ilk olarak Vuhan’ın karantinaya alındığı, vaka ve ölüm sayılarının her geçen gün arttığı dönemde düşündüğünü belirtti.

Bir mühendis olarak yardım çabalarına katkıda bulunmak için bir şeyler yapmak isteyen Zheng Gangtie, Pekin’deki Tsinghua Changgung Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda arkadaşı olan Dong Jiahong’dan en büyük sorunun sağlık çalışanlarının enfekte olması olduğunu öğrenince harekete geçti.

 

Kendine bir ekip kuran Zheng Gangtie, uzay istasyonlarında ve ay keşif görevlerinde kullanılan aynı teknolojiye sahip iki mekanize robotik kolu dönüştürmek için çalışmalara başladı.

Zheng Gangtie, robotların neredeyse tamamen otomatik olduğunu ve hastalara temas dahil faaliyetlerini tamamladıktan sonra kendilerini dezenfekte bile edebildiklerini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zheng Gangtie, “Ancak doktorların yaptığı geri dönüşe göre daha az otomasyon olması daha iyi çünkü bir insanın varlığı hastayı rahatlıyor ve sakinleştiriyor” dedi.

Ekibin şu an iki robotu var. Robotlardan biri halen ekibin üniversitedeki laboratuvarında diğeriyse Wuhan Union Hastanesi’nde.

Zheng Gangtie buna benzer daha fazla robot yapmak istiyor ancak üniversite fonu tükenmiş durumda. Robotların her birinin maliyeti 72 bin dolar (yaklaşık 475 bin TL).

Zheng Gangtie, robot tasarımını ticarileştirmeyi planlamıyor ancak bir şirketin çıkıp bunu yapmasını umuyor.

Worldometers’ta yer alan verilere göre dünya çapında koronavirüsle enfekte olanların sayısı 340 bini aştı. 99 bine yakın kişinin iyileştiği bildirilirken, 14 bin 700’den fazla kişinin de hayatını kaybettiği belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU