ABD’nin yeni yaptırım önerilerinin ardından Ruslara gözdağı: En kötüsüne hazır olun!

Rus hisse senedi fiyatları haberlerin ardından yüzde 1,5 oranında düştü

Fotoğraf: AA 

Moskova, ABD’nin ülkeye yönelik yeni yaptırım tasarısını öfkeyle eleştirdi. Etkili bir eski bakan, Ruslara en kötüsüne hazırlanma çağrısı yaparken, Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ABD’yi “haraç kesmek”le suçladı. Açık bir şekilde Rusofobi belirtileri gördüklerini belirterek yaptırımların arkasında pragmatik ticari hesaplar ve haksız rekabet olduğuna dikkati çekti.

ABD’nin yeni müeyyideleri, Rusya’nın güvenlik hizmetlerini, ülke borcunu ve finans ve enerji sektörlerini hedef alacak. Yaptırım paketi kongre onayını bekliyor.

Yaptırım tasarısının yazarlarına göre, bu önlemler iki gelişme temel alınarak belirlendi: Birincisi, Rusya’nın “yurtdışındaki demokratik süreçlere müdahalesi”. İkincisi ise Kasım ayında Kerç Boğazı'ndaki Ukrayna savaş gemilerinin ele geçirilmesi dahil Rusya’nın “Ukrayna'ya karşı saldırganlığı”.

Rusya Savunma ve Güvenlik Komitesi üyesi olan Frants Klintsevich yeni yaptırımları “kahvaltıdan önce pipo içip etrafındakileri zehirlemeye” benzeyen “tehlikeli bir alışkanlık” olarak nitelendirdi. Bu tasarının “Kerç olayıyla hiçbir ilgisi yok” diye ekledi.

Rusya’nın en büyük bankasının başındaki isim ve eski reformist Ekonomi Bakanı Herman Gref ise, “en kötü duruma hazırlıklı olmalıyız” dedi. Ülkenin yavaş yavaş büyüyen ekonomisine ilişkin risklerin arttığını ve piyasayı etkilemeye başladığını vurguladı.

Rus hisse senedi fiyatları haberlerin ardından yüzde 1,5 oranında düştü. Sözcü Dmitry Peskov, Kremlin’in ikili ilişkilerdeki geri dönüş konusunda çok az umut gördüğünü belirtti.

Olayların daha da kötüye gideceği konusunda uyarıda bulunan Peskov, Rusya’nın yine de bu sorunla başa çıkmanın yolunu bulacağına dikkati çekti.

Rusya ekonomisinin uzun süre yaptırım altında kaldığını belirten Peskov şunları ekledi:

 

 “Makroekonomik istikrarı korumayı ve hatta bazı bölgelerde büyüme sağlamayı başardık.”

 

Yaptırım tasarısı kongre onayını bekliyor.  

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU