İran çaresiz, sadece Tahran’da 600 hasta yoğun bakımda

Ölü sayısı 4 rakamlı olan üç ülkeden birisi olan İran’da koronavüris salgını durdurulamıyor. Tahran Valisi’nin sözleri ise durumun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor: Başkentte 600'ü yoğun bakımda, 3 bin 900 koronavirüs hastası tedavi görüyor

Fotoğraf: AFP

Koronavirüs salgınına karşı yetersiz önlemler aldığı iddiasıyla eleştirilen ülkelerden birisi olan İran, vaka ve ölü sayılarının artmasına engel olamıyor.  Ülkede ölü sayıları trajik bir şekilde yükselmeye devam ediyor. Son 24 saatte 149 kişinin hayatını kaybettiği ülkede, can kayıpları bin 284’e yükseldi.

Gün geçtikçe çığ gibi büyüyen salgınla ilgili Tahran Valisi Enuşirevan Muhsini Bendpey’in söyledikleri ülkenin karşı karşıya olduğu durumu bir kez daha gözler önüne serdi.

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri başkanlığında gerçekleşen Korona ile Mücadele ve Önleme Olağanüstü Toplantısı'nda konuşan Bendpey, "3 bin 500 hasta devlet hastanelerinde, 400 hasta da diğer hastanelerde tedavi altında. Bunlardan 600’ünün tedavisi yoğun bakımda devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

Devlet yetkililerinin yaptığı uyarıların halk tarafından ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Bendpey, mecbur kalmadıkça seyahat edilmemesi çağrısı yaptı.

 

iran afp.jpg
Fotoğraf: AFP​​​​​​​

 

Rektör virüs kaptı

Birçok ünlü ismin de hastalığa yakalandığı ülkenin Rezevi Horasan eyaletindeki Günabad Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Cevad Bazeli'nin Kovid-19 testinin pozitif çıktığı açıklandı.

Üst düzey isimlerden Kadın ve Aile İşlerinden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar, Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Rahmani, Tahran Milletvekili Zühre İlahiyan, Kum Sağlık Bilimleri Üniversitesi Muhammed Rıza Kadir ve Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi virüse yakalanmış, gördükleri tedavi sayesinde iyileştikleri açıklanmıştı.

İran'ın eski Vatikan Büyükelçisi ve ülkenin önde gelen din adamlarından Hadi Hüsrevşahi, Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi, eski Şam Büyükelçisi Hüseyin Şeyhulislam, Tahran Milletvekili Fatma Rehber ve Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Nasır Şabani ise koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

 

r.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Sahte içki kurbanları 180'e çıktı

İran’da koronavirüse iyi geldiği yalanı ile satılan sahte içkiden zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı ise 180’e ulaştı.  

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) konuşan Fars eyaletinin Acil Durum Merkezi Başkanı Muhammed Cevad Muradiyan, eyalette 6 Mart'tan bu yana sahte içki nedeniyle 427 kişinin zehirlenerek hastanelere başvurduğunu açıkladı.

Bugüne kadar zehirlenenlerden 65 kişinin hayatını kaybettiğini aktaran Muradiyan, şu anda 14 kişinin de yoğun bakım ünitesinde tedavi gördüğünü belirtti.

Muradiyan, "Maalesef sosyal medyada alkolün koronavirüsü kontrol edebileceğine dair söylentiler bu duruma yol açtı" ifadelerini kullandı. 

Hastanelerde tedavi altına alınanlardan şu ana kadar Huzistan'da 51, Erdebil'de 19, Elburz'da 15, Mazenderan'da 12, İsfahan'da 7, Kürdistan'da 6, Hemedan'da 4, Hürmüzgan'da da 1 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

 

iran afp2.jpg
Fotoğraf: AFP​​​​​​​

 

50 bin litre alkol ele geçirildi

Fars eyaletinde istihbarat birimlerinin son birkaç gündeki operasyonlarında 50 bin litre alkolün ele geçirildiği ve üretici ve dağıtıcı oldukları belirlenen çok sayıda kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU