Nadir rastlanan Afrika siyah leoparı bir asırdan sonra ilk kez görüntülendi

Gizli kameralar leoparın görüntülerini 1909 yılından bu yana ilk kez yakalayabildi

Tom Barnes – The Independent

Oldukça nadir rastlanan türlerden Afrika siyah leoparı, bir asrın ardından ilk kez görüntülendi. Avlanmak için karanlıkta ilerleyen leoparın fotoğrafları Kenya’daki Laikipia Vahşi Yaşam Kampı’nda çekildi.

Siyah leoparların Kenya’da yaşadıkları şimdiye dek bilinmiyordu. Açık renkli ve benekli kürke sahip türün diğer üyelerinin aksine, siyah leoparların koyu renkte kürkleri bulunuyor.   

Leoparın fotoğrafları İngiliz vahşi yaşam fotoğrafçısı Will Burrard-Lucas tarafından çekildi. Siyah leoparın görülme olasılığı olduğuna dair aldığı duyumlar üzerine ülkeye seyahat eden Burrard-Lucas, bölgeye gizli kameralar yerleştirdi. Kameraların ne çektiğini görmek için birkaç gün sonra geri gelen fotoğrafçı, ilk başta siyah leoparı bulamadığını düşündü ancak son kamerayı kontrol ettiğinde yanıldığını anladı.

 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili bloğunda bir yazı kaleme alan Burrard-Lucas şu ifadeleri kullandı:

 

“Son kameraya hızla baktım. Çok bir şey bulacağımı ummuyordum. Görüntüleri kaydırdıkça aşağıdaki bir fotoğrafta durdum ve anlayabilmek için dikkatle inceledim. Zifiri karanlıkla çevrili bir çift göz… Bir siyah leopar. Buna inanamadım. Hayalimi gerçekleştirdiğimi anlamam birkaç günümü aldı.”

 

Burrard-Lucas çektiği fotoğrafların, bir siyah leoparın Afrika’daki doğal ortamında çekilmiş yüksek kalitedeki ilk fotoğrafları olduğunu belirtti. Fotoğraflar ayrıca, Etiyopya’da 1909 yılında çekilmiş bir dizi fotoğrafın ardından, siyah leoparların Afrika kıtasında yaşadığına dair ilk kanıt olma özelliğini taşıyor.

Zaman zaman panter olarak da adlandırılan siyah leoparlara genellikle, yoğun yağmur ormanı örtüsü altında kendilerine fazladan bir kamuflaj imkanı sağlayabildikleri Güneydoğu Asya’da rastlanıyor.


https://www.independent.co.uk/news/world/africa

 

The Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU