İtalyan gazetecinin gözünden koronavirüs: Sanki bir orman yangını gibi büyüdü

27 bin 980 yeni tip koronavirüs vakasının görüldüğü İtalya'da can kayıpları giderek artıyor. İtalyan gazeteci Francesca Nava, karantina altındaki ülkedeki durumu ve kriz sürecindeki izlenimlerini anlattı

Fotoğraf: AFP

Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip koronavirüs Kovid-19 salgınının yeni merkez üssünün Avrupa olduğunu açıkladı. 

İtalya başta olmak üzere birçok ülkede koronavirüs kaynaklı can kayıpları da giderek artıyor.

İtalya'da 17 Mart itibari ile koronavirüs sebebiyle toplam ölü sayısı 2 bin 158'e yükseldi. 

Ülkedeki toplam vaka sayısı ise 28 bine yaklaştı.

Euronews, Mediaset, La7, Currently ve son olarak Rai3’de çalışan İtalyan gazeteci Francesca Nava, ‘virüsün neden bu kadar hızla yayıldığını ve karantina altındaki İtalya’yı Tükenmez Haber’den Özlem Temana'ya anlattı.

"Kalabalıktan uzak durun çağrısı rağbet görmedi"

Nava’ya göre, virüsün İtalya’da yayılmasının arkasında yatan neden sonuçları pozitif çıkan kişilerinin hemen izole edilmemesi ve kalabalıklardan uzak durum çağrılarına uyulmaması.
 


Virüsün bir anda yayıldığını belirten İtalyan gazeteci sonuçları pozitif çıkan vakalar ilk anda izole edilmediğini, hükümetin temaslar hakkında  sınırlama ve bir metre sosyal mesafe, topluluklardan ve toplantılardan kaçınma önerilerinin de rağbet görmediğini söylüyor:

İşlerin ve eğitimin durmasının ardından insanlar kalabalıklarda bir araya gelmeye başladı. Hükümetin karar vermede tereddüt etmesi, İtalya’yı krize soktu.

"Orman yangını gibi büyüdü"

Gazeteci Nava, Lombardiya bölgesinde virüsün yayılmasını ‘bir orman yangını gibi büyüdü’ sözleriyle anlattı. 
 

sqamFZXb_400x400.jpeg
Fotoğraf: Twitter @franziskanava


Nava, kuzeyde karantinanın başlamasının ardından, insanların güneye geçmesi ile salgının tüm ülkeye yayıldığına neden olduğu kanaatinde:

İtalya’da yeni tip koronavirüs vakalarının en çok görüldüğü Lombardiya Bölgesi’nde salgın bir orman yangını gibi yayıldı. Lombardiya’da izolasyonun ardından 15 bin nüfuslu Codogno’da ‘kırmızı bölge’ ilan edildi. Bir anda salgının yayılması önlenemedi. Kuzey’e izolasyon gelmesinin ardından pek çok insan ülkenin güneyine gitti ve salgın durdurulamadı.

Karantina kararı geç mi geldi?

İtalyan gazeteci Nava’nın görüştüğü epidemiyologlara göre ‘Hükümetin en başta karantina kararı almaması salgını ülkeye yaydı.

Nava karantina sürecini şöyle anlattı:

Birçok epidemiyologa göre, hükümetin kuzeydeki ilk vakaları daha çabuk izole etmesi gerekiyordu. Görüştüğüm epidemiyolojistlere göre, İtalya en başta karantina altına alınmalıydı. Çünkü okulların kapanmasının ardından, öğrenciler kalabalık yerlerde bir araya geldi. Ülkede karantina koşullarının hemen uygulanmaması salgının bir anda yayılmasına neden oldu.

Ülkede kafe, bar, restoranlar kapandı. Bazı iş yerlerinde üretim durduruldu. Ülkede üretimin de durmasıyla ekonominin de büyük bir krize girdiği bilgisini veriyor Nava.

Kendisi Roma’da yaşan gazeteci Francesca Nava, ailesi için endişeli. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Annesinin Bergamo'da kaldığını söylüyor Nava:

Annem 70 yaşında ve ciddi bir hastalıktan kurtuldu. Ona haftalarca ya da belki aylarca ulaşamama fikri, başıma gelecek en kötü şey. Bu his beni nefessiz bırakıyor.

 

Independent Türkçe, Tükenmez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU