İsrail istihbaratı koronavirüs hastalarının telefonlarını dinleyecek

İnsan hakları grupları, gizlilik ihlali olarak yorumladıkları hamleyi sert dille eleştiriyor

Gazze'yle İsrail arasındaki Beyt Hanun (Erez) kapısından geçmeyi bekleyen maskeli yolcular (AFP)

İsrail istihbarat servisi, koronavirüs hastalarının ve bu hastalarla temas kuran kişilerin takibinde, Filistinli militanlara karşı uzun süredir kullanılan gizli telefon takip sisteminden yararlanacak. Karar, ölümcül salgının yayılmasına karşı verilen mücadelede bölgede sunulan en agresif yasal düzenlemeler arasında gösteriliyor.

İlk olarak Başbakan Binyamin Netanyahu'nun açıkladığı tartışmalı karar, insan hakları savunucuları ve medya yorumcuları tarafından kişilerin gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle sert eleştirilere maruz kaldı.

Eleştirmenler bu kararın, bir kez daha sonuçsuz kalan seçimler sonrası parlamento denetimi olmaksızın görev yapan geçici bir hükümet tarafından alındığına işaret etti.

İsrail Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde 255 koronavirüs vakasının bulunduğunu, 45 binden fazla kişinin de virüse maruz kalmış olma ihtimali nedeniyle mecburi bireysel karantina altında tutulduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkeye dönen İsraillilerin kendilerini tecrit altına alması zorunluyken, yabancılarsa yalnızca bireysel karantina şartlarını sağlayabileceklerini temin etmeleri halinde ülkeye giriş yapabiliyor. İsrail'de son hükümet kısıtlamaları kapsamında restoran ve sinemalar kapalı.

Bakanlar Kurulu, iç istihbarat servisi Şin Bet'in hastaları ve onların son 14 günde temas ettiği diğer kişileri takip etmesine izin veren acil durum mevzuatını pazar günü onayladı.

Bölge genelinde birçok ülke, salgını durdurma girişimi olarak aldıkları tedbirleri artırdı. Lübnan, koronavirüs vaka sayısını 99 olarak açıkladıktan sonra pazar gecesi acil tıbbi durum ilan ederek tüm ülkeyi tecrit altına aldı.

Lübnan'da tüm dükkan, bar, süpermarket ve eczaneler kapalı tutulurken, ülke genelinde sirenler çalınarak halktan evde kalmaları istendi. Salgının yayılmasını engelleme amacıyla polis Beyrut'taki popüler bir kıyı bölgesini bile tahliye etti.

Öte yandan okullarda ve üniversitelerde eğitime ara veren Mısır'da pazartesi alınan kararla 19-31 Mart tarihlerinde iç ve dış hatlarda yapılacak tüm uçak seferleri askıya alındı.

Pazar gecesi bir hafta sokağa çıkma yasağı ilan edilen Irak'ta insanlar stok yapmak için süpermarketlere akın etti.

Salı günü geç saatlerde başlayacak sokağa çıkma yasağı kapsamında Bağdat Uluslararası Havaalanı'ndan yapılacak tüm uçak seferleri de durduruldu.

Suudi Arabistan'da kamu kurumları 16 gün süreyle iş bıraktı, alışveriş merkezleri kapatıldı.

Kuveyt, Katar ve Umman salgının kontrolü amacıyla nargile içilmesini bile yasakladı.

Bununla birlikte Ortadoğu'nun başka yerlerinde tamamen tecrit uygulanırken, 850'den fazla kişinin yaşamını yitirmesi ve yaklaşık 15 bin kişinin enfekte olmasıyla bölgede salgının en çok yaşandığı ülke olan İran'daysa işyerleri halen açık.

Restoran ve kafeler de faaliyetlerini sürdürüyor.
 


İran pazartesi günü nihayet ülkedeki salgının merkez üssü Kum şehrindeki önemli bir hac merkezi olan Masumi Türbesi'ni kapattı. Uydu görüntüleri, yetkililerin bu bölgede toplu mezarlar kazdığını gösteriyordu.

İran liderliği, Meşhed'deki İmam Rıza Türbesi'ni kapatmak içinse pazartesiyi bekledi. Bu türbe, komşu Irak, Pakistan ve Afganistan'dan gelenler dahil yılda 25 milyon Şii hacı tarafından ziyaret ediliyor.

Yarı resmi haber ajansları Fars ve Tesnim'in pazartesi günü bildirdiğine göre, Kovid-19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitiren üst düzey en son kişi, İran dini liderini atama ve görevden alma yetkisi bulunan Uzmanlar Meclisi'nin 78 yaşındaki üyesi Ayetullah Haşim Betahi oldu.

Bakanlar kurulu üyeleri, milletvekilleri ve Devrim Muhafızları mensuplarıyla Sağlık Bakanlığı çalışanlarına virüs bulaşması, İran'ın salgınla mücadelesine dair korkuları artırıyor.

İran'ın 80 yaşındaki dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, halka açık yakın tarihli bir etkinlikte görünüşe göre önlem olarak tek kullanımlık eldivenler giydi.

İsrail'e dönecek olursak, gizliliğin ihlal edileceğini kabul eden Başbakan Netanyahu ülkenin yeni telefon takip önlemlerini savundu.

Haaretz gazetesine göre Netanyahu, "Bu basit bir şey değil" dedi.

İnsanların hasta olduktan sonra kimlerle temas kurduğunu, öncesinde ve sonrasında ne yaptığını kontrol edeceğimiz için, düzenleme bu kişilerin mahremiyetine yönelik bir miktar ihlal içeriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU