Borsa İstanbul’da devre kesici yukarı yönlü kaldırıldı

Borsa İstanbul, yukarı yönlü aşırı hisse değerlendirmelerinde uyguladığı yüzde 5 devre kesici sınırını kaldırdı

Fotoğraf: AA

Borsa İstanbul, seans süresince hisse senetleri ve diğer yatırım araçlarında yaşanan anormal dalgalanmaları durdurmak için uyguladığı “devre kesicilerde” beş günde ikinci kez değişikliğe gitti. 

Buna göre devre kesici uygulamasında aşırı yükselişlerdeki yüzde 5'lik limit kaldırdı. Düşüşlerde devre kesici uygulaması ise devam edecek.

Borsa İstanbul’dan yapılan Kamuyu Aydıntlatma Platformu’na yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

Borsamızın 12/03/2020 tarih ve 2020/20 sayılı duyurusu ile Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi ile işlem görmekte olan sıralarda 13/03/2020 tarihinden itibaren aşağı ve yukarı yönlü yüzde 5 olarak uygulanmakta olan devre kesici tetikleme oranı, Pay Piyasası Yönergesinin 27 inci maddesi 2 inci fıkrası uyarınca Borsa Genel Müdürlüğü tarafından ikinci bir duyuruya kadar yukarı yönlü olarak kaldırılmıştır. İlgili sıralarda yüzde 5 devre kesici tetikleme oranı aşağı yönlü olarak uygulanmaya devam edecektir.


Devre kesici, hisselerde yüzde 20 yükseliş veya düşüşte uygulanıyordu. 

Ancak koronavirüs endişesinin tüm dünya piyasalarında neden olduğu kayıplar nedeniyle Borsa İstanbul da bu kayıpları sınırlandırmak için yüzde 7’nin üzerinde değer kaybettiği 12 Mart’ta devre kesiciyi yüzde 10 düşüş ve yükselişte çalıştırma kararı almıştı. Bu uygulamada devre kesici tetikleme oranı da yüzde 5'e indirildi. 

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada devre kesici sonrası bekleme ve emir toplama süresinin de 30 dakika olarak uygulanacağı belirtilmişti. 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU