Moda sektörünün ırkçılıkla imtihanı

Modanın devlerinin başı ırkçılık iddialarıyla dertte. Gucci, Prada, H&M ve Dolce Gabbana gibi sektöre yön veren markaların ardından bu kez de ABD’li şarkıcı Katy Perry tepki çeken ürünlerini satıştan kaldırarak özür diledi ancak tartışmalar bitmedi

"Blackface (kara surat)" akımı Afrika kökenli Amerikalıları karikatürize etmek için yüzünü siyaha boyama ya da maske takma anlamına geliyor. Bazı markalar bu akımı özendirmekle suçlanıyor.

Kate Perry

ABD’li şarkıcı sosyal medyadaki ırkçılık eleştirileri nedeniyle kendi tasarımı Rue Face (Kara Surat) ve Ora Face adlı sandaletleri satıştan çektiğini açıkladı. Siyah ve krem renklerinde olan sandaletlerde, deri üzerine mavi gözler ve kırmızı bir dudak resmediliyordu.

 

Ora Face ve Rue Face, bazı internet siteleri ve büyük perakende zincirlerinde 129 dolardan satışa sunulmuştu. Tepkilerin ardından sandaletlerin satışının durdurulduğu görüldü.

Açıklama yapan Kate Perry ise kötü bir amacının olmadığını ve kimseyi üzmek istemediğini söyledi. Modern sanat ve sürrealizm vurgusu yapan Perry, ırkçı kara surat imajı ile kendi tasarımının benzetilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. 

 

Gucci

Geçtiğimiz hafta da moda devlerinden Gucci ırkçılık yaptığı gerekçesiyle eleştiri oklarının hedefinde yer almıştı. Tartışmaların odağında yüzün çene kısmını kapatıp ağzı açıkta bırakan kazak-maske karışımı kıyafet yer aldı. 

Afrika kökenli Amerikalıları karikatürize etmek için yüzünü siyaha boyama ya da maske takma anlamına gelen ırkçı "blackface" (kara surat) akımını özendirmekle suçlanan firma, 890 dolarlık kazak-balaklava (kar maskesi) karışımı ürünü hem mağazalarında hem de internette satıştan kaldırdı. 

Irkçılık tartışmalarını alevlendiren kazak raftan indirilse de tepkiler dinmedi. Çeşitliliğin temel değerlerinden biri olduğunu vurgulayan firma özür diledi ve “Bu olaydan ders alacağız” açıklamasında bulundu. Gucci, yaşananları bir kaza olarak nitelendirdi ve ders çıkaracaklarını açıkladı.

 


 
Prada

Geçtiğimiz Aralık'ta İtalyan moda devi Prada'nın Pradamalia koleksiyonunda yer alan siyah renkli maskotların ırkçılığı çağrıştırdığı öne sürülmüş, sosyal medyada buna ilişkin pek çok paylaşım yapılmıştı.

 

 

Maymunu çağrıştıran 550 dolarlık maskotlar nedeniyle eleştirilen firma özür dileyerek ürünleri kaldırmıştı.

 

 

 

 

Dolce Gabbana

Bir diğer İtalyan firması D&G ise reklam filminde bir Çinli modelin çubuklarla pizza, spagetti ve cannoli yerken zorlanmasını konu edince ırkçılık suçlamalarıyla karşı karşıya kalmış, Şangay defilesini iptal etmek zorunda kalmıştı.

Reklam hem ırkçı hem cinsiyetçi bulundu. Ayrıca reklamın Çin kültürüne olan saygıyı değil, aksine "beyaz Batı’nın oryantalist algısının ırkçı bir tasviri" olduğunu düşünenler de vardı. 

Dolce Gabbana firmasının kurucu ortağı Stefano Gabbana’nın Instagram hesabından sızdırılan bir özel mesaj ise tartışmaları alevlendirdi. Mesajda Çinlilere “pis kokulu, cahil mafya” diye atıfta bulunularak köpek eti yemelerine vurgu yapılmış, asıl ırkçılığın bu olduğu savunulmuştu. Şirket, Instagram hesabından paylaştığı bir yazıda hesabın hacklendiğini söyleyerek özür diledi.

 

 

Ancak bu özür, Dolce Gabbana'nın boykot edilmesi ve binlerce D&G ürünün Çin’deki internet sitelerinde satıştan kaldırılmasına engel olamadı. Dolce & Gabbana’nın ortakları Domenico Dolce ve Stefano Gabbana 2 dakikalık bir video çekerek özür diledi ve Çin halkına saygı duyduklarını belirtti.
 

 

H&M

Irkçılık iddialarıyla başı dertte olan bir şirket ise H&M. İsveçli giyim firmasının siyahi bir çocuğa, üzerinde “ormandaki en havalı maymun” yazılı sweatshirt giydirmesi tepki çekmiş, H&M özür dileyerek ürünü satıştan çektiğini açıklamıştı.

Firma ayrıca bu durumun nasıl gerçekleştiğini araştıracaklarını ve bir daha bu tip olaylardan kaçınacaklarını belirtti.

 

 

Moda devleri yaşanan olayların ardından özür dileyip tartışmalı ürünlerin satışını durdursa da tepkiler dinmiyor. Batının siyahileri, "bakıp gülecekleri, alay edecekleri oryantal karikatür gibi gördüğü" eleştirileri sürüyor.

DAHA FAZLA HABER OKU