Piyasalarda koronavirüs kıyameti sürüyor: Borsa İstanbul’da kayıp yüzde 7’yi aştı, Dolar/TL 6,30 üzerine çıktı, ABD’de işlemler durdu, Avrupa’da tarihi kayıp

Küresel koronavirüs endişesi, önlemlerin yetersiz bulunması, ABD’den gelen açıklamalar yalnızca hisseleri değil, “güvenli liman” diye sığınılan altını dâhi çok kötü etkiledi

Fotoğraf: Reuters

Çin’de başlayıp üç ayda tüm dünyada 4 bin 700’den fazla insanın yaşamına mâl olan koronavirüs salgını, küresel piyasalarda da yara açmaya devam ediyor. 

Avrupa borsaları kayıplarla kapanırken, ABD’nin açılışı da “devre kesiciler” ile geldi. 

Türkiye’de Borsa İstanbul yüzde 7,26 düşüşle 93 bin 640 puandan kapandı ve Ekim 2019’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. 

Türk Lirası’nın dolar karşısında kaybı yüzde 1,40’ı geçti. 6,30 seviyesini geçen endeks, daha sonra 6,28 lira seviyelerine geriledi. Euro/TL ise dün olduğu gibi 7 lira üzerinde seyretmeye devam ediyor. 

ABD’de yine devre kesici 

New York borsası, ABD Başkanı Donald Trump'ın cuma gecesinden itibaren Avrupa'dan gelen tüm seyahatleri 30 gün süreyle askıya aldıklarını duyurmasının ardından güne sert düşüşle başladı. Açılışın ardından S&P endeksinin yüzde 7 düşmesiyle işlemler durduruldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dün ayı piyasasına (Fiyatların bir süre daha düşebileceği beklentisinin hâkim olduğu durum) giren Dow Jones endeksi bin 300 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 5,81 azalışla 22 bin 184 puandan işlem gördü. 

Nasdaq endeksi, yüzde 6,58 kayıpla 7 bin 398 puandan işlem görmeye başladı.

S&P 500 endeksi ise açılışın ardından bu hafta ikinci kez yüzde 7 düşüş gösterdi ve bu nedenle devre kesici uygulamaya girerek piyasada işlemler 15 dakika süreyle durduruldu. 

Endeks, haftanın ilk işlem gününde de yüzde 7 değer kaybederek borsada devre kesilmesine neden olmuştu. 

New York borsası, Dünya Sağlık Örgütü'nün Kovid-19'u "pandemi (salgın)" olarak nitelendirmesinin ardından dün de günü sert düşüşle tamamlamıştı. 

“Güvenli liman” altın da düşüşte 

Yatırımcının hisselerdeki kayıplarını altın satarak kapatmaya çalışması ile altın fiyatları da önemli ölçüde düştü. 

Gün içinde yüzde 3,62 değer kaybeden altının ons fiyatı bin 575 dolar seviyesinde. 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 2,05 azalışla 324 bin 800 liradan tamamladı.

Avrupa’da tarihi kayıp

ABD'nin Avrupa'dan yapılan seyahatleri bir ay süreyle askıya alması nedeniyle halihazırda geri çekilen yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası’nın koronavirüs karşısındaki politika önlemlerini yeterli bulmayarak satışları hızlandırdı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 10 ile tarihinin en sert günlük düşüşünü yaşadı.

Brezilya borsası yüzde 15 düştü ve işlemler gün içerisinde ikinci kez durduruldu. 


Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU