Korona aşısına ramak kala "kâr getirmez" diye vazgeçilmiş

Prof. Jason Schwartz’a göre bu tür araştırmaları finanse etme sorumluluğu hükümetlere ve sivil toplum kuruluşlarına ait olmalı

Bilim insanları yeni koronavirüsün daha fazla yayılmasını önlemek için aşı ve tedavi geliştirmeye çalışıyor (Reuters)

Dünya çapında hızla yayılan ve SARS-CoV-2 diye bilinen yeni koronavirüsün tedavisi için çalışmalar sürerken, ABD’li bilim insanlarından çarpıcı açıklamalar geldi.

Teksas Çocuk Hastanesi’ndeki Aşı Geliştirme Merkezi’nin yöneticilerinden Dr. Peter Hotez, yıllar süren çalışmanın ardından ölümcül bir koronavirüs türü için aşı geliştirmeye yaklaştıklarını söyledi. Ancak araştırma ekibi, buluşlarını insanlar üzerinde test etmek için mali yardıma ihtiyaç duydu.

Hoertz, 2002'de ortaya çıkan, yeni koronavirüsle benzerlik gösteren SARS ve 2012’de çıkan MERS salgınları sonrasında Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim insanlarıyla birlikte başlattıkları çalışmaları 2016’da bırakmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Hoertz, çalışmayı kliniğe taşıma amacıyla yatırımcıları ikna etmek için çok uğraştıklarını ama ilgilerini çekemediklerini dile getirdi.

Aşı çalışmalarını yürüten diğer bilim insanlarına ve Horetz’e göre SARS ve MERS, gelecekteki benzer salgınları düşündürmeli ve yatırımcıların aşı çalışmalarına yardım etmesini sağlamalıydı.

Ancak CNBC’nin aktardığına göre Hotez’in ekibinin Texas Üniversitesi’nden bilim insanlarıyla ürettiği SARS aşısı bir dondurucuya kondu ve ticari üretime 4 yıl öncesinden daha yakın değil.

“Çin’deki yeni salgının daha başında bunu hazır edebilirdik ve etkinliğini test edebilirdik” diyen Horetz, bu aşının yeni koronavirüse karşı çapraz koruma sağlayabileceğine inanıyor:

Aşı geliştirme sisteminde bir sorun var ve bunu düzeltmeliyiz.

NBC’ye konuşan Horetz, “Bu salgın için elimizde aşı olmaması trajik. Pratik açıdan, salgınla bir elimiz bağlı savaşacağız” dedi.

Yale Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’ndan Prof. Jason Schwartz da koronavirüse yönelik küresel tepkinin, tıbbi araştırmaların finanse edilmesindeki büyük kusurları ortaya çıkardığını söyledi.

Schwartz’a göre mevcut medikal çalışmalar, önleyici olmaktan ziyade anlık tepkilere ve piyasaya odaklı:

Salgınlar ilk başta, araştırmalar için yapılan yatırımları artırıyor. Ancak yavaşladıklarında yerini başka öncelikler alıyor. Siz de yeni yatırımlardan yaarlanmak için bir dizi fırsatı kaçırıyorsunuz. Döngü böylece başa sarıyor.

Schwartz’a göre bu tür araştırmaları finanse etme sorumluluğu hükümetlere ve sivil toplum kuruluşlarına ait olmalı. Çünkü kar amaçlı ilaç firmaları, kendilerine çoğu durumda para kazandırmayacak projeleri finanse etmiyor.

Dünya çapındaki koronavirüs vakalarının sayısının bugün itibarıyla 120 bini geçtiği bildiriliyor. Worldometers’a göre hastalıktan kurtulanların sayısı 68 bini bulurken, hayatını kaybedenlerin sayısı da 4 bin 700’ü geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) dün yaptığı açıklamada salgınının artık pandemi, yani küresel salgın olarak tanımlanabileceği ifade edilmişti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının şiddetinden derin endişe duyduklarını ve virüse karşı yeteri kadar harekete geçilmediğini vurgulamıştı.

Salgını önleme ve aşı geliştirme çabaları sürse de, olası bir aşının hazır olmasının en iyi ihtimalle en az bir yıl süreceği düşünülüyor.

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU