Elon Musk kendisini savundu: İnternet uyduları uzayı görmemizi engellemeyecek

“Bu o kadar abartılacak bir şey değil”

Elon Musk uzun süredir insanlığı Mars'a götürmek istiyor (AFP)

SpaceX’in kurucusu Elon Musk, şirketinin uzaya gönderdiği internet uydularının, gece gökyüzünün Dünya'dan gözlemlenmesini engelleyeceğine ilişkin eleştirileri reddetti.

SpaceX’in Starlink projesi kapsamında şimdiden yüzlerce uydu fırlatıldı.Projenin amacı alçak yörüngede sayısı 12 bine varan mikro uyduların dizilimiyle evrensel bir internet erişimi sağlamak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk bu iddiaları reddetse de bazı astronomlar düz panelli uyduların optik teleskop görüntülerini bozduğunu ve radyo frekanslarını engellediğini ileri sürüyor. Washington’da pazartesi gerçekleştirilen Satellite 2020 konferansında konuşan Musk, bu konudaki endişelerin abartıldığını belirtti.

Musk, “Gökbilimiyle ilgili keşiflerde herhangi bir etkiye  sebebiyet vermeyeceğimizden eminim, sıfır. Bu benim tahminim. Eğer sıfırın üstündeyse bu durumu düzeltici adımı atacağız. Bana onların hepsinin nerede olduğunu söyleyebilecek biriyle karşılaşmadım. O yüzden bu o kadar da abartılacak bir şey olamaz” ifadelerini kullandı.

SpaceX daha önce The Independent’a yaptığı açıklamada kritik astronomi faaliyetlerini aksatmama çabası kapsamında, Avrupa radyo astronomi topluluğu ve ABD Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi’yle koordine halinde olduklarını belirtmişti.

SpaceX’in sözcüsü ayrıca şirketin “astronomi topluluğu üzerindeki etkilerin azaltılmasına yardımcı olmak için Starlink uydularının tabanını siyah yapmak için girişimde bulunduklarını” söylemişti.

Yansıtıcılıklarını hafifletmek için dizayn edilmiş karartma işlemi, bu yılın başlarında gönderilen 60 uyduluk partiye uygulandı. Bu uyduların uzay gözlemlerine etkisinin tam boyutu belirsizliğini korusa da geçen yıl astrofizikçi Dave Clements uyduların diziliminin bir “facia” olacağını ve Dünya'ya doğru ilerleyen asteroidlerin görüntülenmesini muhtemelen engelleyeceğini belirtmişti.

Clements, “Dünya'dan gözlemlediklerimizle evrenin geri kalanı arasında bir ön plan teşkil ediyorlar, dolayısıyla her şeyin arasına giriyorlar. Ve bu ister yakınlarda tehlike potansiyeli barındıran asteroit, ister evrendeki en uzak kuasar olsun, arkalarındakilerini göremeyeceksiniz” demişti.

SpaceX, uydu dizilimleri aracılığıyla internet bağlantısı sağlamak için çalışan, aralarında ABD'li e-ticaret devi Amazon ile Birleşik Krallık startup’ı OneWeb’in de bulunduğu birkaç şirketten biri. Orbcomm ve Irdium’u da içeren diğer şirketlerse bu alanda girişimlerde bulunmuş fakat başarısız olmuştu.

SpaceX’in bünyesindeki Starlink’in ilk başarılı çalışma olmasını umduğunu belirten Musk, projenin bu yıl içinde ABD’nin kuzeyi ve Kanada’da faaliyete geçmesi gerektiğini söyledi. Starlink’in dünya geneline yayılmasıysa bunun ardından, 2021’de gerçekleşecek.

Uzak bölgelerde veya zayıf internet bağlantısı olan bölgelerdeki kullanıcılar, “çubuğa takılı UFO”ya benzeyen cihazlarına bunun yerine bir dongle (ek işlevsellik sağlayan küçük bir bilgisayar donanımı parçası -ed.n.) takabilirler.

Bu kullanıcılar böylelikle yüksek çözünürlüklü filmler ve çevrimiçi bilgisayar oyunları oynayabilirler. 

Musk, “Kutunun sadece iki kullanma talimatı olacak ve şöyle yapılacak: Gökyüzüne doğrultun ve bağlanın” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU