Koronavirüs endişesiyle sağlık hisselerindeki artış yüzde 20’ye dayandı, süpermarketlerde raflar boşalınca perakende hisseleri yükseldi

Türkiye’de bir kişide koronavirüse rastlanmasıyla sağlık şirketleri, hastaneler ve Migros gibi perakendelerin hisseleri hızla yükselirken, spor kulüpleri ciddi kayıpta

Fotoğraf: Reuters

Tüm dünyada 4 bin 200’den fazla insanın yaşamına mâl olan koronavirüsün Türkiye’de de bir kişide görülmesi sonrası Borsa İstanbul’da işlem gören birçok hissede sert yükselişler oldu. Bu artışlarda başı çeken ise sağlık hisseleri. 

Sağlık hisselerinden sonra en fazla yükseliş perakendede. Zira insanların, koronavirüs korkusuyla erzak depolamak için süpermarketlere akın ettiğine dair fotoğrafların sosyal medyada dolaşması geniş yankı buldu. 

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun futbol liglerinin ertelenmesinin gündemde olmadığını, maçların seyircili devam edeceğini açıklamasının ardından ise Süper Lig’in dört büyük takımının hisseleri çakıldı. 

Sağlık hisselerine bakıldığında en fazla yükseliş Ezcacıbaşı’nda. 

Salı gününü 3,33 lira seviyesinde kapatan Eczacıbaşı İlaç, Sınai ve Finansal Yatırımlar şirketinin hisseleri yüzde 19,82 artışla 4 liraya dayanmış durumda. Benzer şekilde Eczacıbaşı Yatırım Ortaklığı A.Ş.’de yükseliş yüzde 16,87 ve 10 lira üzerinde alıcı buluyor. 

Onkolojiden kardiyolojiye, solunum sisteminden oftalmolojiye kadar yaklaşık 600 sağlık ürününün üreticisi Deva Holding’in hisseleri yüzde 19,78 yukarıda. 

Deva Holding’in yükselişinde eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bugün duyuracağı “DEVA” adlı partinin de etkisi olması muhtemel. Zira, pazartesiden bu yana hisseleri artan şirket bugün “partiyle ve siyasetle işimiz yok” açıklamasını yaptı. 

Cuma gününü 9,63 liradan kapatan Deva Holding hisseleri öğlen saatleri itibariyle 9,90 lirayı aştı. 


Deva gibi benzer seviyede artan bir diğer hisse ise yüzde 19,79 yukarıda olan RTA Laboratuvarları Biyolojik Ürünler İlaç ve Makina Sanayi Ticaret A.Ş. 

İstanbul merkezli olup 20’ye yakın şehirde şubesi bulunan ve 2006’dan bu yana halka açık olan Selçuk Ecza Deposu’nun dün 6,15 lira seviyesinde kapanan hisseleri 7,35 lirayı geçmiş durumda. Bu yaklaşık 19,84 artış anlamına geliyor. 

Sağlık ürünleri pazarlayan firmaların yanı sıra hastane hisseleri de yükselişte. 

Bunlardan en fazla artan yüzde 17,89 ile Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık, Turizm, Eğitim Hizmetleri Ve İnşaat Taahhüt A.Ş. Salı gününü 6 liranın altında kapatan şirket, 7,05 liradan değer görüyor. 

Lokman Hekim’i takip eden Medical Park’ın payları ise yüzde 9,80 değerlendi ve 18 liranın üzerinde. Önceki kapanış 16,43 liraydı. 


Virüs endişesiyle raflar boşaldı 

Her koronavirüs salgınının görüldüğü ülke gibi Türkiye’de de insanların ilk tepkisi, olası bir karantinaya karşı erzak depolamak oldu ve bazı süpermarketlerde raflar boşaldı. 

Bu nedenle Türkiye’nin en büyük marketler zinciri Migros, yüzde 12,48 yükselişle hisse başı 22,90 liradan işlem görüyor. 
 

süpermarket 2
Fotoğraf: Independent Türkçe 


Şok Marketler’deki artış ise yüzde 14,25. Salı gününü 8,07 liradan kapatan hisseler 9,21 lirayı görmüş durumda. 

1991’den bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren zincir CarrefourSA’nın hisseleri de yüzde 11,13 yukarıda. 

süpermarket 1
Fotoğraf: Independent Türkçe 


Daha ucuz ürün imkânı sunan Bizim Toptan Satış Mağazaları A.Ş., yüzde 13,83 değerlendir ve sadece yarım günde 7,88 liradan 9 liraya yükseldi. 

Güne 51 lira seviyesinde başlayan BİM Birleşik Mağazalar A.Ş., yüzde 8,97 değerlendi be 55,90 liraya kadar çıktı. 

Stratejist Rıdvan Baştürk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Bugün #BIZIM #MGROS #BIMAS sırasıyla %13, %10 ve %8 değer kazanıyor... Virüs endişesi nedeniyle halkın marketlere yüklenme etkisi... İnşallah İtalya gibi kaosa doğru gitmez bu işler...” değerlendirmesini yaptı. 
 

 

Futbol kulüplerinde toplam kayıp yüzde 20'yi geçti 

Polonya, Fransa ve Portekiz’in futbol maçlarını seyircisiz oynama kararı almasının ardından Türkiye’de liglerin aynı şekilde devam edeceğinin açıklanması en fazla spor kulüplerini vurdu. 

Galatasaray hisselerinde kayıp yüzde 5’i aştıktan sonra bir miktar toparlandı. 

Haftasonu Galatasaray ile derbi oynayacak Beşiktaş’ın hisselerinde kayıp yüzde 7,18. 

Salı gününü 9 liradan kapatan Fenerbahçe hisseleri önce 8,51 liraya kadar düştü. Öğlen saatleri itibariyle yüzde 3,6’nın üzerinde kayıpla işlem görüyor. 

Trabzonspor hisseleri ise yüzde 7,13 aşağıda. 

 

Independent Türkçe 
 

DAHA FAZLA HABER OKU