Trump'ın gazetecilerin kendisine bilerek koronavirüs bulaştırma ihtimalinden korktuğu iddia edildi

"Durumun ne kadar kötü olduğunu daha yeni fark ediyor ve nasıl karşılık vereceğini bilmiyor"

Donald Trump ABD'deki hastalık kontrolü genel merkezini geçen hafta ziyaret ederken bilime dair "doğal yeteneği" olduğunu iddia ederek övünmüştü (AP)

Donald Trump'ın koronavirüs konusunda "dizlerinin bağının çözüldüğü" ve gazetecilerin ona bulaştırmak için kasten hasta olabileceğinden korktuğu bildirildi.

Ekibi ABD'deki salgını ve bunun küresel borsalar üzerindeki etkisini kontrol etmek için uğraşırken, Başkan son haftalarda Kovid-19'a dair endişeleri defalarca önemsiz göstermeye çalışmıştı.

Kamuoyunda yönetim virüsün kontrol altında olduğunda ısrar ederken, Başkan da virüsü mevsimsel grip salgınlarıyla karşılaştırmış ve medyaya yansıyan endişe verici haberleri göz ardı etmişti.

Fakat Vanity Fair'e konuşan kaynaklara göre, Trump'ın virüsün kendisine bulaşması ihtimali karşısında gizli gizli dehşete kapıldığı söyleniyor.

Kaynaklardan birinin dergiye anlattıklarına göre, Trump'ın virüs hakkındaki korkusu öyle boyutlara ulaştı ki, Başkan gazetecilerin Air Force One'da kendisine bulaştırmak için koronavirüs kapmaya çalışabileceğinden korktuğunu yardımcılarına söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yönetime yakın olduğu söylenen kaynak "Bu konuda dizlerinin bağı kesinlikle çözülmüş durumda" dedi.

Kendisini temizlik hastası olarak tanımlayan Trump'ın, öksüren herkesin Beyaz Saray arazisine girmekten men edilmesini istediği de bildirildi.

İddialar hakkında yorum yapması için Beyaz Saray'la iletişime geçildi fakat henüz yanıt alınamadı.

Cuma günü Atlanta'daki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) gezisinde salgını her zamanki gibi iyimser şekilde değerlendirdi ve bilime dair "doğal yeteneği" olduğunu iddia ederek övündü.

"İnsanlar bu meseleleri anlamama gerçekten şaşırıyor" diyen Trump, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu doktorların her biri şöyle dedi: 'Bu konuda nasıl bu kadar çok şey biliyorsunuz?' Belki de doğal bir yeteneğim var.

Trump ayrıca pazartesi günü attığı bir tweette virüsü griple karşılaştırmıştı. Tweet hastalığın daha fazla yayılmasını önlemek için başka ülkelerde alınan karantina önlemlerini eleştiriyor gibi gözüküyordu.

Trump tweette şu ifadeleri kullanmıştı:

Geçen yıl 37 bin Amerikalı alışılagelmiş gripten öldü. Yılda ortalama 27 bin ile 70 bin arasında kişi gripten ölüyor. Ve hiçbir şey kapatılmıyor, hayat ve ekonomi kaldığı yerden devam ediyor. Şu anda 546 tane doğrulanmış koronavirüs vakası var, bunların 22'si öldü. Bunu bir düşünün!

Fakat hafta sonu onunla konuştuğunu söyleyen bir kaynak, zorluğun büyüklüğünü Trump'ın daha yeni fark ettiğini iddia etti.

Kaynak, Vanity Fair'e verdiği demeçte "Durumun ne kadar kötü olduğunu daha yeni fark ediyor ve nasıl karşılık vereceğini bilmiyor" dedi.
 


Pazartesi günü ilerleyen saatlerde Beyaz Saray'ın basın sözcüsü, virüs yüzünden kendisini karantina altına almış birkaç üst düzey Cumhuriyetçiyle temas halinde olmasına rağmen, Trump'ın henüz koronavirüs testi yaptırmadığını söylemişti.

Stephanie Grisham "Başkan Kovid-19 testi yaptırmadı çünkü ne tanısının kesinleştiği bilinen Kovid-19 hastalarıyla uzun süreli bir yakın temasta bulundu ne de semptomlardan herhangi birini gösteriyor. Başkan Trump'ın sağlık durumu mükemmel ve doktoru onu yakından takip etmeye devam edecek" dedi.

Trump, tanısı kesinleşen bir vakayla temasa geçmesinin ardından kendisini karantina altına alan kongre üyesi Doug Collins'le el sıkışmış ve pazartesi günü de yine aynı şekilde kendisini karantina altına alan Matt Gaetz'le Air Force One'a binmişti.

Salı sabahı itibarıyla ABD'de en az 26'sı salgından ötürü hayatını kaybetmiş 700'den fazla doğrulanmış koronavirüs vakası görüldü.



*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU