Dokuz kadın ender görülen bir meme kanseri türünden öldü

ABD’de anaplastik büyük hücreli lenfoma teşhisi konulan kadınların sayısı artıyor

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), kadınlarda meme implantına bağlı olarak ender görülen kanser vakalarında yaşanan artışa dikkati çekiyor.

FDA’dan Salı günü yapılan açıklamada, ABD’de anaplastik büyük hücreli lenfoma (BIA-ALCL) teşhisi konulan kadınların sayısının 414’ten 457’ye yükseldiği kaydedildi.

Dokuz kadın, ender görülen bu kanser hastalığından hayatını kaybetti. FDA, bağışıklık sistemini etkileyen ve meme implantından kaynaklandığı bilinen risk konusunda ilk kez 2011 yılında rapor sunmuştu.

Yavaş büyüyen lenfoma, meme kanseri değil, ancak meme implantlarının etrafına yerleşiyor. Sağlık yetkilileri ayrıca, dokulu kaplamaları olan implantlı kadınların, pürüzsüz implantı olanlara kıyasla lenfomaya yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu açıkladı.

Daha pürüzlü bir dış katmana sahip oldukları için kendilerini çevreleyen dokuya yapışan bu tür implantlar, genellikle hastalar ve cerrahların implantın göğüs cebinin içinde hareket etmesini istemediği durumlarda kullanılıyor.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, söz konusu hastalığı yaşamı tehdit edici boyuta gelmeden önce tespit etme şansını daha da artırmak için sağlık uzmanlarına bir mektup gönderdi.

Kadınları tedavi eden doktorlara, meme implantı olan hastaları için BIA-ALCL konusunda bilgi sahibi olmanın önemini açıklayan mektupta şu ifadelere yer verildi: 

“Bu kötü huylu tümör için teşhisi hızlandırmak adına meme implantının çevresinde yeni bir şişme, yumru ya da ağrı yaşayan hastaların durumu başta olmak üzere sağlık uzmanlarının BIA-ALCL’nin bilincinde olmasını istiyoruz. Bu durum, uygulamalarınız sırasında tecrübe etmiş olabileceğiniz oranların yanı sıra bireysel vakaları da rapor etmenizi gerektiriyor.”

FDA, implant yaptırmayı düşünen hastaları bilgilendirmek için meme implantı çeşitleriyle ilgili en güncel bilgileri sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Kurum “bu sayede hastalar ve sağlık uzmanlarının, farklı ürünlerin riskleri ve faydalarına dair kapsamlı ve dikkatli bir irdeleme yapabileceğini” kaydetti.

Ajans ayrıca, kadınları hastalığın temel belirtilerinden biri olan şişmeye karşı düzenli olarak kontrol olmaları konusunda teşvik etti.

Kanser teşhisi konulan kadınlarda, hastalığın genellikle “implantın kendisine yapışık” halde bulunduğu ve implantın çevresinde yara dokusunun oluştuğu belirtildi.

Tedavi genel anlamda implantın ve onu saran kapsül şeklindeki yarayı çıkarmayı içeriyor. FDA’ya göre, bazı hastalarda kemoterapi ve radyasyon tedavileri de gerekebiliyor.

Hesaplamalara göre dünya genelinde her yıl 1.5 milyon kadın meme implantı yaptırıyor. Ancak FDA’ya göre, “her ülkede onaylanan farklı cihazlar, ürünlerin kullanılabilirliği, pazar payındaki farklılıklar, tıbbi cihaz olumsuz olay bildiriminin kapsamı ve satılan toplam implant sayısına ilişkin bilgilerin geçerliliğinin ülkeden ülkeye değişiklik göstermesi” küresel çapta risk oranlarını belirlemeyi zorlaştırıyor.

Fransa, dokulu implantlarda piyasadaki talebin yüzde 85’ini karşılıyor. Fransız Ulusal İlaç ve Sağlık Ürünleri Güvenliği Ajansı, geçtiğimiz yıl Aralık ayında üretici firma Allergan’dan güvenlik kaygıları üzerine dokulu implantları toplatmasını istemişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU