Siyasetin 8 Mart mesajları

8 Mart'ta Dünya Kadınlar Günü'nde siyasetin gündemi kadınlardı

Fotoğraf: AFP

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlan Günü, siyasetin de gündemindeydi. 

Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan,  "Gerek aile gerek toplum yapımızın temel direği kadınlarımızın, toplumsal hayatın her alanında etkinlik alanlarını artırması, ülkemizin aydınlık yarınlara yürüyüşünde büyük önem taşımaktadır" dedi.

Erdoğan'ın mesajının bir kısmı şu şekilde:

Her türlü ayrımcılığa, hak gaspına ve şiddete karşı mücadelelerinde kadınlarımıza destek verilmesi, devletimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesi, küçük yaşlardan itibaren kız-erkek bütün çocuklarımızın ve gençlerimizin bu şuurla yetiştirilmesi, ülkemizi daha ileri ve gelişmiş bir seviyeye taşıyacaktır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, şiddetin kurbanı olarak hayatlarını kaybeden kadınlarımıza da Allah’tan rahmet diliyorum.

Kılıçdaroğlu: Fırsat eşitliğinin sağlandığı Türkiye'yi birlikte inşa edeceğiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda fırsat eşitliği vurgusu yaptı: 

Kadınların, örgütlü bir hak mücadelesi verdikleri düzende önünde hiç kimsenin duramayacağına inancım sonsuzdur. Fırsat eşitliğinin sağlandığı, kadınların hayatın her alanında güçlü ve etkin olduğu bir Türkiye'yi birlikte inşa edeceğiz. #8MartDünyaKadınlarGünü kutlu olsun.

MHP: Kadın vatandır

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli, 8 Mart mesajında "Kadın annedir, kadın vatandır, kadın ülkedir, kadın gelecektir, kadın gelecek nesillerin teminatıdır. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum" dedi.
 

 

"Kimsenin eşi, kızı sevgilisi, değiliz"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise mesajında "Kimsenin eşi, kızı, sevgilisi değiliz. Yaşamın ta kendisiyiz" ifadelerini kullandı.

HDP'nin mesajı şöyle devam etti:

Üreteniz, emek vereniz, eyleyeniz, var edeniz, savaşa karşı barışı ilmek ilmek örenleriz. Bizi tanımayanlara, irademizi yok sayanlara cevabımız; dayanışmamızdır, birlikteliğimizdir, gücümüzdür.


Akşener: Söz veriyorum

İYİ Parti lideri Meral Akşener ise 8 Mart mesajında, "Mutlu, güçlü ve zengin bir Türkiye kadınlarla mümkün. Bu yolda yılmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğim. Söz veriyorum" dedi.
 


Gelecek Partisi'nden KHK, fikir özgürlüğü ve atanamayan öğretmenler mesajı

Gelecek Partisi ise 8 Mart'ta videolu mesaj verdi.

KHK ile ihraç edilmiş bir doktor, atanamayan bir öğretmen ve üniversiteden kovulan bir akademisyen üzerinden 8 Mart mesajı veren Gelecek Partisi, "OrdaDur etiketi kullandı.
 


Milli Savunma Bakanlığı, 8 Mart dolayısıyla bir video yayınladı. Bakanlığın sosyal medya hesaplarından yayınladığı videoda Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan kadın subayların görüntülerine yer verildi.
 

 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. 

"Peygamber Efendimizin, kadına onurunu ve haklarını teslim eden çağrısı, vahyin eşsiz rehberliğiyle şekillenen nezaket, zarafet, adalet ve merhamet yüklü sünnet-i seniyyesi bütün zamanlar için en ideal ve evrensel modeldir" ifadelerini kullanan Erbaş "8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün, kadının özdeğeri ve sahip olduğu temel insani haklar konusunda etkin bir farkındalığa, kadına yönelik şiddetle mücadele hususunda küresel bir bilince vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.

 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da mesajında "Hayatın her alanında yan yana olduğumuz tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Dünya sizin gülüşünüzle güzel. İyi ki varsınız" ifadeleri kullandı.
 


İSG: 2019'da 115 kadın işçi öldü

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi 8 Mart'ta kadın işçi ölümü istatistiği yayınladı.

2003 yılında en az 103 kadın işçinin öldüğünü İSG grafiğine göre bu sayı 2019'da 115'e oldu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 8 Mart'ta şu talepleri tekrar gündeme getirdi: "İstanbul Sözleşmesine dokunma, 6284 sayılı yasayı uygula, 190 Sayılı ILO sözleşmesini onayla."


 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU