Şili'deki dünyaca ünlü dev taş heykele araba çarptı

Olayın faili tutuklandı

Şili açıklarındaki Paskalya Adası'nda bulunan heykeller "maoi" diye isimlendiriliyor (Facebook/Ma'u Henua)

Paskalya Adası’nın meşhur heykellerinden birini kamyonetiyle çarparak tahrip eden Şilili tutuklandı.

Moai adı verilen heykellerden birine verilen zarar, heykellerin bakımını yapan ve onları kutsal olarak gören Ma’u Henua topluluğunu öfkelendirdi.

Belediye Başkanı Pedro Edmunds Paoa, Şili adasındaki bine yakın heykel için daha katı trafik düzenlemelerini de içeren daha iyi koruma tedbirleri alınması çağrısında bulundu.

 

 

El Mercurio gazetesine verdiği demeçte Paoa, “Kutsal alanlarda araç kullanma söz konusu olduğunda herkes belirleyici trafik kuralları aleyhinde karar vermişti. Fakat biz belediye meclisi olarak tehlikelerden bahsetmiştik. Turistlerin ve burada ikamet edenlerin sayısındaki artışın ne anlama geldiğini çok iyi biliyorduk. Bizi dinlemediler, sonuç ortada” dedi.

Ma’u Henua topluluğu, Facebook sayfasında heykelin moloz haline geldiğini gösteren yıkımın fotoğraflarını paylaştı.

Topluluk duygusal paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Ma’u Henua Topluluğu’nda bu sabah PU A PAU bölümünde bir kamyonetin ahulardan (heykellerin yerleştirildiği platform ç.n.) birine çarpmasından ve bir heykelin de bulunduğu yapıya ciddi zarar vermesinden üzüntü duyduk. Parkımızdaki mirasa özen göstermenin önemini tekrarlıyoruz. Çünkü onlar sadece arkeolojik kalıntılar değil, aynı zamanda yaşamın kutsal unsurları ve Rapa Nui halkının dünya görüşünün temel kültürü.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde koruma altında bulunan heykeller, 1250 ile 1500 yılları arasında Paskalya Adası’ndaki Rapa Nui halkı tarafından oyulan monolitik insan figürleri.

Rapa Nui Milli Parkı, Dünya Anıtlar Fonu’nun (WMF) 2020’de korunması gereken tarihi yapıların bulunduğu listesinde yer aldı. Listede özellikle risk altındaki 25 tarihi eser bulunuyor.

WMF, bu alanların “artan kentleşme, siyasi karışıklık, doğal afet ve şiddetli çatışmalar veya mevcut zorlayıcı koruma olanakları gibi ürkütücü tehditlerle” karşı karşıya olduğunu belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU