Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi: ABD çekilince IŞİD, Afganistan'da yeniden güç kazanabilir

ABD-Taliban anlaşmasının ardından konuşan Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi, IŞİD’in Afganistan’da güçlenmesinden ve Hindistan’ın bu ülkenin topraklarını kullanmasından endişe duyduklarını açıkladı

Ağustos 2018'den bu yana Pakistan Dışişleri Bakanı olan Kureyşi, daha önce bu görevi 2008-2011 yılları arasında üstlenmişti (Reuters)

Taliban’la ABD’nin Afganistan için yaptıkları barış anlaşması, komşu Pakistan’ı IŞİD ve Hindistan konusunda endişeye sevk etti.

Uzun zamandır İslamabad, Yeni Delhi’yi Afganistan sınırındaki ayrılıkçıları desteklemekle suçluyor. Suçlamaları reddeden Hindistan da kendi topraklarındaki ve Afganistan’daki militanları Pakistan’ın desteklediğini savunuyor.

Katar’ın başkenti Doha’da yapılan anlaşma, yabancı güçlerin Afganistan’dan 14 ay içerisinde çekilmesini öngörüyor. Taliban ise karşılığında şiddeti durdurmayı ve ABD'yle müttefiklerini tehdit eden silahlı örgütlerle ilişkilerini kesmeyi vadetti.

Arab News’ten Bekir Atyani’nin haberine göre, IŞİD’in Horasan da olarak bilinen Afganistan kolu, ABD ordusunun tahminlerine göre yaklaşık 2 bin kişilik insan gücüne sahip. Bazı Afgan yetkililer de ABD’nin en uzun süren savaşından çekilmesinden sonra, örgütün gücünü artırmasından endişeli.

11 Eylül 2001'de düzenlenen saldırılar sonrası, ABD sorumlu tuttuğu El Kaide'yi barındırdığı gerekçesiyle Afganistan'ı işgal etmişti. O tarihten bu yana ABD ülkenin kontrolünü hala tam olarak sağlayamadı.
 

ccccc.jpeg

Röportaj Pakistan Dışişleri Bakanlığı'nda yapıldı (Arabnews.pk)


Anlaşma için yapılan törenden sonra ülkesine dönerek Pazar günü Bekir Atyani’ye konuşan Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ise endişelerini dile getirdi. Kureyşi’nin konuşmalarından satır başları şöyle:

Afganistan’da IŞİD tehdidi: IŞİD ve varlığı hakkında endişeler var ve bunu herkes görüyor. Taliban farkında, İran farkında, Afganlar farkında, ABD farkında, Pakistan da farkında. Evet, bu konuyu ele almalıyız. IŞİD’in ayak izlerinin Afganistan ya da başka herhangi bir yerde büyümesini görmek istemiyoruz.

Umarım tarihten dersler çıkarmışızdır ve uluslararası camia aynı hataları tekrarlamaz. Çünkü eğer plansız bir şekilde çekilirseniz, o zaman tabii ki bir boşluk oluşur. Sonra da o boşluk her tür güç tarafından doldurulur. Sovyetlerin çekilmesinin ardından gördüğümüz gibi, bir boşluk yaratıldı, sonrasında da iç savaş ve kargaşa dönemini gördük.

Pakistan’ın sürece katkısı: Taliban’ı değerlendirmeleri ve müzakere masasına gitmeleri gereken dev bir fırsat olduğuna ikna etmek, onları Amerikalıların irtibat kurabileceği yetkili bir heyet oluşturmaya ikna etmek, Amerikalıları Taliban’la ilişki kurmaya ikna etmek önemli.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmeler için mekanizma: Besbelli ki, bir sonraki mantıklı adım Afganların kendi içindeki diyalogu. (Görüşmeler için) Mekanizma. Gündemde ne olmalı, nasıl işe koyulmalı… Her şey Afganların kendi aralarında tartışılmalı ve çözülmeli. Kendileri için nasıl bir siyasi yol haritası istedikleri kendilerine kalmış.

İslamabad'dan Orta Asya hamlesi: Pakistan yeniden yapılanmaya katkıda bulunmak istiyor. Afganistan’la Pakistan arasındaki ikili ticarette dev bir potansiyel olduğunu hissediyoruz. Savaş yüzünden var olan fırsatları tamamen, en ideal biçimde değerlendiremedik.

Pakistan, Afganistan’daki barış sayesinde Orta Asya cumhuriyetlerine erişim sağlayabileceğini hissediyor. Pakistan’dan Afganistan’a, oradan da Orta Asya cumhuriyetlerine bölgesel bağlantıyı daha da iyi geliştirebilir ve herkesin fayda sağlayabileceği bir durum yaratabiliriz.

Hindistan’a uyarı: Karşı çıktığımız Hindistan’ın Afganistan’la ikili ilişkiye sahip olması değil, Hindistan’ın Afgan topraklarını Pakistan’a karşı kullanması. Umarız bundan kaçınırlar.

Hindistan, Afganistan’ın yakın komşusu değil. Aynı dili, kültürü ve dini de paylaşmıyorlar. Kanımca rolleri kısıtlı olacak.

Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU