Greta kendisinin cinsel saldırıya uğradığını gösteren karikatüre tepki gösterdi

İklim aktivisti, kendisini eleştirenlerin "giderek daha çaresiz" hale geldiğini söylüyor

Greta Thunberg, Birleşik Krallık'ın Bristol kentinde iklim aktivistlerine hitap etti (Reuters)

Kendisini cinsel saldırıya uğruyor gibi tasvir eden çıkartmanın geniş çapta yayılmasının ardından, Greta Thunberg karikatüre karşılık verdi.

Çıkartmada, küçük bir kız izlenimi veren figürün iki saç örgüsünden arkadan tutularak çekildiği görülüyor. Kadının sırtına "Greta" isminin yazıldığı çıkartmanın altındaysa Kanadalı petrol şirketi X-Site Energy Services'in logosu bulunuyor.

Çıkartmanın sosyal medyada geniş çapta öfkeye sebep olmasının ardından, cumartesi günü karikatüre Twitter'dan tepki gösteren 17 yaşındaki iklim aktivisti, bunun "kazanmanın" bir işareti olduğunu söyledi.

Thunberg şöyle yazdı:

Giderek daha da çaresizleşiyorlar... Bu kazandığımızı gösteriyor.

Çıkartmanın yayılmasında X-Site'ın rolü olduğunu reddeden petrol şirketinin genel müdürü Doug Sparrow, Kanada'daki Global News'e şöyle konuşmuştu:

"X-Site'tan veya herhangi bir çalışanımızdan çıkmadı bu, başka biri yaptı bunu. Bütün bildiğim budur."

Pazar günü şirket internet sitesini kapatmıştı ama sonra site resim için özür eklenerek güncellendi.

Şirketin internet sitesinde yayımlanan açıklamada "Geçen hafta yayılan çıkartmalarda şirket logomuzla birlikte anılan görüntü için özür dilemenin yeterli olmadığının farkındayız. Bu görüntü şirketin veya çalışanlarımızın değerlerini yansıtmıyor ve yol açmış olabileceğimiz acıdan ötürü derin pişmanlık duyuyoruz"  yazılı.

X-Site'a göre şirket "bu görüntüyü ve yayınlanmasını kınamak için harekete geçmiş bulunmakta" ve "dağıttığı çıkartmaları geri toplayıp yok etmeye" kararlı.

Açıklama "Yönetim sorumluluğun tamamını kabul etmekte ve bunu yansıtmak için hiç vakit kaybetmeden organizasyonel değişiklikler yapmaktadır" diye devam ediyor ve "diğer tarafların" daha fazla görüntü üretip şirketin logosunu bunlara eklediğini belirtiyor.

X-Site "Bu görüntüleri ve orijinal çıkartmayı dolaşımdan kaldırmak için herkesin yardımını istiyoruz ve insanların bu görüntüleri tekrar yayımlamayı keseceğini umuyoruz" ifadesini kullanıyor.

Şirket açıklamayı "güvenli ve saygıdeğer bir iş ortamının sürdürülmesi" konusunda kararlı olduğunu ve işyerindeki personelin tamamı için saygı üzerine oturumlar düzenleyeceğini açıklayarak bitiriyor.

Şirket "Ekibimizden ve petrolle doğalgaz endüstrisine sağladığımız yenilikçi hizmetlerden gurur duyuyoruz" diye yazdı.

Bu duyarsız hareketle çalışanlarımızı, ailelerimizi ve müşterilerimizi hayal kırıklığına uğrattık ama sektörümüzün çevre ayak izini azaltmaya kararlı olduğumuz kadar, hatalarımızdan ders çıkarıp onları telafi etmeye de kararlıyız.

Görüntünün dolaşımı başlangıçta Alberta'daki Kanada Kraliyet Atlı Polisi'nin olay hakkında soruşturma açmasına sebebiyet vermişti ama kolluk kuvveti cuma günü bir açıklama yaparak görüntünün "cezai bir suç" oluşturduğunu düşünmediğini çünkü çıkartmanın "çocuk pornografisi özellikleri taşımadığını ve de kişiye doğrudan tehdit teşkil edecek rıza dışı bir eylemi tasvir etmediğini" ifade etti.

Thunberg Cuma günü Bristol şehrinde bir iklim değişikliği yürüyüşü düzenlemiş ve yürüyüşe katılan binlerce kişiye "Seçilmiş yetkililerimizin tüm güzel sözlerine ve vaatlerine rağmen bu krizi durdurmak için hiçbir şey yapılmıyor" demişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU