Çin çekirge istilasıyla savaşması için Pakistan'a 100 bin ördekten oluşan ordu gönderecek

Çinli araştırmacı Lu ördekleri "biyolojik silah" diye niteledi.

Pakistan çekirge sürülerinin istilası nedeniyle ulusal acil durum ilan etmişti (Reuters) 

Çin, çöl çekirgesi sürüleriyle mücadele eden Pakistan’a yardım amacıyla 100 bin ördekten oluşan “orduyu” bu ülkeye gönderecek.

Çin’in Ningbo Evening News gazetesinin aktardığına göre ülkenin batısındaki Cıciang vilayetinden 100 bin ördek, son 20 yılın en büyük çekirge istilasınıı yaşayan Pakistan’a bu yılın ortasında konuşlandırılacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin yaklaşık 20 yıl önce Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki benzer bir çekirge istilasında ördekleri kullanmış ve yerel basının aktardığına göre etkili sonuç elde etmişti. 

Pakistan’daki bir üniversiteyle koordineli şekilde projenin başında bulunan Cıciang Tarım Teknolojileri Enstitüsü’nden araştırmacı Lu Lizhi, böceklerle beslenen ördeklerin hem düşük maliyetli olduğunu hem de tarım ilaçlarına kıyasla çevreye daha az zarar verdiğini vurguladı. 
 


Ördekleri “biyolojik silah” diye niteleyen Lu şu ifadeleri kullandı: 

Ördekler grup halinde gezdiklerinden tavuklardan daha kolay yönetiliyor. Bir ördek günde 200’den fazla çekirge yiyebiliyorken tavuklar 70 adet yiyebiliyor. Ördeklerin mücadele kapasitesi 3 kat fazla.

Lu, Pakistan’a gönderilmelerinden önce ördeklerle Sincan’da deneme yapılacağını da söyledi. 

Milyarlarca çöl çekirgesinden oluşan sürüler son aylarda Doğu Afrika, Arap Yarımadası ve Güney Asya ülkelerini istila etmiş, tarım arazilerine ve otlaklara zarar vermişti.

Geçen sene Pakistan’ı istila eden çekirge sürüleri ülkenin pamuk ve buğday hasadında büyük zarar neden oldu. Çekirge sürüleri Hindistan’a da ulaşmıştı. Çekirge sürüleriyle mücadele Pakistan ve Hindistan’la kara sınırı olması nedeniyle Çin için önem taşıyor.

 

AP, Bloomberg
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU