Assange’ın avukatı: ABD'ye iadesi halinde müvekkilim yüksek intihar riski altında olacak

Assange'ın avukatı casusların Ekvador Büyükelçiliği'nde aktivisti kaçırmayı veya zehirlemeyi düşündüğünü iddia ediyor

Cumartesi yüzlerce kişi WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın olası iadesini protesto etti (Reuters)

Mahkemeye WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın dünya genelindeki ifşacıların hayatını tehlikeye attığı iddialarıyla yüzleşmek için ABD'ye gönderilmesi durumunda "yüksek intihar riski altında" olacağı söylendi.

Londra'daki iade duruşmasında Assange'ın avukatları müvekkillerinin Donald Trump'ın "araştırmacı gazetecilere açtığı savaşın" bir parçasını oluşturan ve arkasında siyasi gerekçelerin bulunduğu davanın kurbanı olduğunu söyledi.

Fakat ABD hükümeti WikiLeaks kurucusunun gizli bilgileri sızdırarak onları "ciddi zarar, işkence ve hatta ölüm" tehlikesine sokmasının ardından bazı kaynakların "kaybolduğunu" iddia etti.

Assange aleyhindeki davayı açan ABD hükümetinin avukatı James Lewis pazartesi yaptığı açıklamada WikiLeaks'in yayımladığı bilgilerin ABD'nin düşmanları için yararlı olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna karşılık 48 yaşındaki editör ve siyasi aktivistin avukatları müvekkillerinin casusluk ve bilgisayar korsanlığı iddiaları da dahil 18 suçlamayla karşı karşıya olduğu ABD'ye iadesi durumunda "ölümcül sonuçlarla" karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

2010 ve 2011'le ilişkilendirilen bütün suçlamalardan suçlu bulunması halinde Assange 175 yıl hapis cezası alabilir.

Lewis, sulh ceza mahkemesi olan Woolwich Kraliyet Mahkemesi'ne suçlamaların çoğunun Savunma Bakanlığı'nın bilgisayar sistemine "yasadışı yollardan girerek hırsızlık yapmak için kurulmuş bir komplo" içerisinde "doğrudan cezai faaliyetle" ilişkilendirildiğini söyledi.

Avukat, "Bunlar sıradan cezai suçlar ve güvenli bir sisteme izinsiz erişim sağlayan veya yasal olmayan yollarla giren, başkalarının bunu yapmasına yardım ve yataklık eden gazeteci ya da kaynak herhangi biri bilgisayar suistimalinden suçludur" dedi.

Haber yapmak veya gazetecilik cezai faaliyet için bir mazeret olmadığı gibi kişiye sıradan ceza kanunlarını çiğneme yetkisi de vermez.

Lewis ABD'nin WikiLeaks'in eylemleri nedeniyle dünyanın dört bir yanında "risk altında veya risk altında olması muhtemel" yüzlerce kişi belirlediğini ve karşı karşıya oldukları tehlikeye dair onları uyarmak için çaba harcadığını söyledi.

Lewis, “ABD, her ne kadar şu anda kaybolmalarının ardında WikiLeaks tarafından kimliklerinin açığa çıkarılmasının yattığını kanıtlayamasa da, düzeltilmiş isimleri ve başka kimlik bilgileri WikiLeaks'in yayımladığı gizli belgelerde mevcut kaynakların daha sonra ortadan kaybolduğunun farkında" diye ekledi.

Assange'ı temsil eden üst düzey avukat Edward Fitzgerald iadenin WikiLeaks kurucusunu uzun bir hapis cezasına maruz bırakacağını ve "yüksek intihar riskine" sürükleyecek "acımasızlığın zirvesi" olacağını söyledi.

Assange ve WikiLeaks'i redaksiyondan geçmemiş isimleri ifşa ettikleri için suçlamanın "tamamen yanıltıcı" olduğunu söyleyecek kadar ileri giden Fitzgerald, Trump yönetiminin Assange'ı "ibret olsun diye cezalandırdığını" öne sürdü.

 

 

Avukat ayrıca Assange Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşarken onu kaçırmayı veya zehirlemeyi düşünen casuslar olduğunu iddia etti.

ABD adına çalışan İspanyol şirketi UC Global'in özel güvenlik görevlilerinin "müdahaleci ve detaylı" gözetim gerçekleştirdiği iddiası da ifşacı tarafından dile getirilmişti.

Assange'ın iade duruşması bu haftanın sonuna ertelenecek ve 18 Mayıs'ta başlaması planlanan, üç haftalık delillerin toplanmasıyla devam edecek.

Davaya ilişkin kararın gelecek aylarda çıkması beklenmiyor ve sonuç ne olursa olsun muhtemelen kaybeden tarafın kararı temyize götüreceği düşünülüyor.

Assange Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşarken kefalet koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle 50 haftalık hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra da Belmarsh Hapishanesi'ne yerleştirilmişti. WikiLeaks kurucusu eylül ayından bu yana burada tutuklu bulunuyor.

2012'de Assange her zaman inkar ettiği ve daha sonra aradan geçen zamanın uzunluğu sebebiyle düşürülen tecavüz suçlamaları yüzünden İsveç'e iadesini engellemek için Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

PA'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU