Parasını Bitcoin'e yatıran uyuşturucu satıcısı şifreleri kaybedince 360 milyon liralık serveti çöpe gitti

Kayıp çantadaki A4 kağıtta kripto paraya erişebilmek için gerekli özel anahtarlar (şifreler) yazılıydı

Bitcoin'in değeri Aralık 2017'de tavan yaptıktan sonra hızla düştü ama 2019'un başlarından itibaren istikrarını koruyor (Pixabay)

İrlandalı bir uyuşturucu satıcısı erişim kodlarının çöpe gönderilmesi sonucu milyonlarca euro değerindeki Bitcoin servetine erişimini kaybetti.

49 yaşındaki Clifton Collins içinde 6 bin Bitcoin bulunan dijital cüzdanlarının özel anahtarlarını bir A4 kağıda yazmış, bu kağıdı da 2017'nin başlarında olta çantasına saklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aslen Dublinli olan Collins aynı yıl içinde tutuklandı ve esrar ilgili suçlardan dolayı 5 yıl hapis yattı. Bunun ardından Collins'in ev sahibi evdeki eşyaların çoğunu atarak Galway ilçesindeki bir katı atık depolama alanına gönderdi.

Hikayeyi ilk kez haberleştiren Irish Times'a göre çöplükte çalışan işçiler köşeye atılmış bir olta takımı gördüklerini hatırlıyor. Ne var ki alandaki atıklar Çin ve Almanya'daki çöp fırınlarına gönderiliyor.

Mevcut döviz kurlarına göre Collins'in serveti 54 milyon euro (yaklaşık 360 milyon TL) değerinde.

Birbirinden farklı 12 çevrimiçi hesaba dağıtılan Bitcoin servetinin 2011'in sonları ve 2012'nin başlarında esrar yetiştirmekten elde edilen nakit parayla edinildiği iddia ediliyor.

İrlanda Suç Varlıkları Bürosu Bitcoin cüzdanları izliyor fakat Collins'in özel anahtarları olmadan kripto paraya erişmenin yolu yok.

Özel anahtarlar kasıtlı olarak hatırlanması zor şekilde tasarlanmış bir dizi harf ve rakamdan oluşur. Alfasayısal kod bir Bitcoin cüzdanına erişmenin tek yoludur ve bu kod olmadan kripto parayı harcamak veya başka bir yere aktarmak imkansızdır.

Adli bilişim şirketi Chainalysis'in 2017'de yaptığı çalışma, var olan toplam Bitcoinlerin yüzde 20'sinin, yani neredeyse 4 milyon Bitcoin'in sonsuza dek kaybolduğunu hesaplamıştı.

Collins'in kayıp serveti kaybolan en büyük servet de değil. 2013'te Gallerli bilişim teknolojisi uzmanı James Howells içerisinde 7 bin 500 Bitcoin bulunan bir bilgisayar hard diskini yanlışlıkla çöpe attığı için manşetlere çıkmıştı.

Bir Bitcoin'in fiyatının 20 bin doları bulduğu 2017'de Newsweek'e verdiği bir röportajda Howells kaybettiği kripto para konusunda "epey sakin ve rahat" olduğunu söylemişti.

"İyi günlerim de oluyor kötü günlerim de ama genel olarak iyiyim" demiş ve eklemişti: "Olan oldu, bunun için ağlamanın anlamı yok."

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU