Birleşik Krallık, Brexit sonrası yeni göçmenlik sistemine geçiyor… AB vatandaşlarını da kapsayacak

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Patel’i yeni göçmenlik sistemiyle alakalı yaptığı açıklamada, ‘Serbest dolaşıma son veriyoruz, sınırlarımızı kontrol altına alacağız’ ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel, İngiltere’nin Brexit’in ardından yeni göçmenlik sistemine hazırlandığını duyuran bir açıklama yaptı.

Yeni sistemin 1 Ocak 2021'de yürürlüğe gireceğini söyleyen Patel, "Serbest dolaşıma son veriyoruz, sınırlarımızı kontrol altına alıyoruz" diyerek yeni sistem ile ülkeye en parlak ve en iyilerin getirilmesini amaçlandığını belirtti.

Birleşik Krallık , uygulamaya konulacak olan yeni göçmenlik sisteminin kapsamına AB üyesi ülkelerin vatandaşlarını da almayı planlıyor.

Birleşik Krallık bu şekilde ülkede nitelikli göçmen sayısını artırmayı hedefliyor.

Yeni sistem neler getiriyor?

Hükümetin getirmeyi planladığı yeni düzenlemelere göre, bir kişinin Birleşik Krallık'a göçmen olarak gelebilmesi için puanlama sisteminden geçmesi gerekiyor.

Başvuru sahibinin İngilizce seviyesi, eğitim durumu ve mesleği gibi unsurlar dikkate alınarak yeterli puana erişildiği takdirde, ülkeye gelmesine izin verilecek.

Bir kişinin Birleşik Krallık'a göçmen olarak gelebilmesi için toplamda 70 puana ulaşması gerekiyor.

İş teklifi almak şans arttırıyor

Puanlama sistemi ile iş teklifi alan bir kişinin Birleşik Krallık'da göçmen olabilme sansı artı yor.

İş teklifi yapan kurumun başvuru sahibine senelik asgari 25 bin 600 sterlin (202 bin TL) maaş ödemesi koşulu bulunuyor.

İş teklifi almak 20 puan getiriyor. İşinin alanında doktora yapmış olmak ek olarak 10 puan getirirken, teknoloji alanında doktora sahibi olmak 20 puan getiriyor.

AB vatandaşları da yeni sisteme dahil edilecek

Yeni sistem AB vatandaşları ile AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarını aynı şekilde değerlendirecek.

Yüksek vasıflı meslek sahibi kişilere öncelik tanınacak. Düşük vasıflı işçiler için belirli bir göç sisteminin olmayacağını belirten İngiltere hükümeti, Brexit sonrası Birleşik Krallık'da kalmak için başvuran 3,2 milyon AB vatandaşının kalifiye olmayan eleman ihtiyacını karşılayacağını söylüyor.

Ayrıca, tarım sektöründe çalışmak üzere mevsimlik göçmen işçi programına kabul edilecek kişi sayısını 40 bine çıkarılması planlanıyor.

 

Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU