Silahlanma yarışı mı başlıyor: ABD'den sonra Rusya da Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı askıya aldı

Silahlanma yarışını kontrol altında tutmayı amaçlayan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması Soğuk Savaş döneminden bu yana yürürlükte

Vladimir Putin ve Donald Trump (İHA)


Silahlanma yarışını engellemek için 1987’de dönemin ABD Başkanı Donald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov tarafından imzalanan INF Anlaşması 500 ila 5500 menzilli nükleer başlıklı füzelerin yasaklanmasını öngörüyor.

ABD yönetimi dün anlaşmayı askıya aldığını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin anlaşmaya uyması için Kremlin’e tanıdığı 60 günlük sürenin dolmasından bir gün önce geldi.

Karara gerekçe olarak Rusya’nın yükümlülüklerini ihlal etmesi gösterildi. Pompeo, Rusya’nın ihlalleri sürdürmesi halinde altı ay içinde anlaşmadan tamamen çekileceklerini açıklarken, Rusya’nın duruşunu değiştirmesi konusunda umutlu olduğunu da belirtti.

Bu kararın hemen ardından Rusya'nın misillemesi geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ile Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) askıya aldıklarını açıkladı.

Rusya anlaşmayı ihlal ettiği iddialarını kabul etmiyor

Rusya ise her iki tarafın Avrupa’da kısa ve orta menzilli kara füzeleri konuşlandırmasını yasaklayan anlaşmayı ihlal ettiği iddialarını reddediyor ve ABD’yi Avrupa’ya yerleştirilen anti-balistik füze sistemleri nedeniyle anlaşmayı ihlal etmekle suçluyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün yaptığı açıklamada ABD'yi Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) ihlal etmekle suçlayarak, "Bizim de yanıtımız simetrik olacak. ABD anlaşmayı askıya aldığını duyurdu, biz de askıya alıyoruz." dedi. 

Putin, ABD'nin INF anlaşmasından çekildiğini duyurmasının ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yla bir araya geldi.

Görüşmede, ABD'nin INF anlaşmasından çekildiğini anımsatan Putin, "Bizim de yanıtımız simetrik olacak. ABD anlaşmayı askıya aldığını duyurdu, biz de askıya alıyoruz. Çeşitli AR-GE ve dizayn çalışmaları yürüttüklerini açıkladılar, biz de aynısını yapacağız." diye konuştu.

Putin, ABD'nin çeşitli bahanelerle Rusya'nın silahsızlanma konusundaki önerilerini reddettiğini savunarak, "ABD, Avrupa'ya konuşlandırdığı füzelerle anlaşmayı doğrudan ihlal etti. Bu konuya ilişkin ABD ile daha fazla müzakere girişimi yapılmasına gerek yok." ifadelerini kullandı. 

Rusya'nın aynı zamanda pahalı bir silahlanma yarışına girmemesi gerektiğine işaret eden Putin, "Savunma Bakanlığı ile orta menzilli süpersonik füze üretimine başlanması gerektiği konusunda anlaştık. Ayrıca uzaydaki silahlanma tehdidinin ortadan kaldırılmasına yönelik bir plan hazırlanacak." şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA HABER OKU