Yaşam boyunca 10’dan fazla kişiyle cinsel ilişkiye girmek kanser riskinde artışla ilişkilendirildi

Erkeklerin 5'te biri ve kadınların yüzde 8'inden biraz azı 10 ya da daha fazla cinsel partnerleri olduğunu bildirdi

(Pikrepo)

Yeni araştırmaya göre, yaşam boyunca 10 veya daha fazla cinsel partnere sahip olmak, kanser riskinin artmasıyla ilişkili.

Araştırmacılar, cinsel partner sayısıyla erkekler ve kadınlarda kansere yakalanma riski arasında istatistiksel açıdan kayda değer bir ilişki buldu.

Anglia Ruskin Üniversitesi'yle Avusturya, Türkiye, Kanada ve İtalya'daki uzmanların ortak projesi olan çalışma, İngiltere'deki 50 yaş ve üzeri 5 bin 722 katılımcının verilerine dayanıyor.

Hiç cinsel partneri olmadığını ya da sadece bir tane olduğunu söyleyen kadınlara kıyasla 10 veya daha fazla olduğunu söyleyenlere kanser tanısı konma olasılığı yüzde 91 daha fazla.

Yaşam boyunca iki ila 4 cinsel partneri olduğunu söyleyen erkeklerin kanser tanısı alma olasılığıysa hiç cinsel partneri olmadığını ya da sadece bir tane olduğunu söyleyenlere göre yüzde 57 daha yüksek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

10 veya daha fazla partner bildiren bu erkeklere kanser teşhisi konma olasılığı yüzde 69 fazla.

Erkeklerin 5'te biri ve kadınların yüzde 8'inden biraz azı 10 ya da daha fazla cinsel partneri olduğunu bildirdi.

Araştırma, cinsel aktivite ve kanser arasındaki ilişkiye dair neden vermese de cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve HPV'yle (insan papilloma virüsü) kanseri ilişkilendiren önceki çalışmalara atıfta bulunuyor.

Makalenin ortak yazarlarından Anglia Ruskin Üniversitesi öğretim üyesi Lee Smith, Reuters'a konuştu ve şunları söyledi:

Önceki araştırmalar belirli CYB'lerin (cinsel yolla bulaşan hastalıklar) birkaç kanser türüne yol açabileceğini göstermiştir.

Az sayıda katılımcının kanser teşhisi alması, araştırmacıların kanser türüne göre ayrılmış sonuçları analiz etme imkanı olmadığı anlamına geliyor.

Araştırma, katılımcılardan kendi sağlık durumlarını derecelendirmesi istenen ve cinsel partner sayısı sorulan English Longitudinal Study of Ageing (ELSA) adlı çalışmanın verilerine dayanıyor.

Katılımcıların yaş ortalaması 64 ve neredeyse 4'te üçü evli.

Araştırmacıların bildirdiğine göre daha fazla cinsel partneri olan katılımcılar daha gençti, sık sık sigara ve içki içme, her hafta daha etkin fiziksel aktivite yapma ihtimalleri daha yüksekti.

BMJ Sexual & Reproductive Health'te yayınlanan araştırmada ayrıca, 5'ten fazla (yaşam boyu) cinsel partner bildiren kadınların kısıtlayıcı ve kronik bir hastalığa yakalanma olasılığının hiç cinsel partneri olmadığını ya da sadece bir tane olduğunu söyleyenlere göre yüzde 64 daha fazla olduğu tespit edildi.

Öte yandan, araştırmacılar erkeklerde konuyla ilgili herhangi bir ilişki bulamadı.

Yazarlar şunları söyledi:

Yaşam boyu sahip olunan cinsel partner sayısının kadınlarda uzun süredir devam eden, kısıtlayıcı hastalıklarla ilişkili olduğu, erkeklerde ise kayda değer ilişki görülmediği bulgusu dikkate alınmalı (...) Bu cinsiyet farkı ilginç ama açıklaması zor, özellikle de erkeklerin yaşamı boyunca (bu çalışmada gösterildiği gibi) kadınlardan daha çok cinsel partneri olduğu düşünüldüğünde... Üstelik kadınların CYB için tıbbi tarama talep etme olasılığı daha yüksek. Bu nedenle olumsuz ve uzun süreli sağlık komplikasyonları yaşama olasılığı daha düşük.

Yazarlara göre araştırma, kanser tarama programlarına giden kişilere yöneltilen sorulara yol gösterebilir.

Araştırma ekibi, erkekler ve kadınlar arasındaki bu farklılıkların nedenini belirlemek için ileri araştırmalar gerektiğini söylüyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU