Birleşik Krallık sınır dışı edilecek kişilerin telefon sinyali kesintisi nedeniyle avukatlarıyla görüşemediğini kabul etti

Gözaltında bulunanlardan biri, "Avukatıma ulaşamıyorum; o, buradan çıkmak için tek şansım... Aklımı kaybediyorum gibi hissettiriyor" dedi

Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı'nın gözaltındakilere sim kart sağlamaya başlaması 23 gün sürdü ve bu süre zarfında Afrika ve Fransa'ya charter uçuşları kararlılıkla sürdürdü (AFP)

Birleşik Krallık'ta bakanlar, geri gönderme merkezlerindeki cep telefonu kesintisinin, ülkeden ayrılmak üzere ayarlanan charter uçuşundan birkaç gün önce, insanların sınırdışı edilmelerine karşı çıkacağı yasal hizmetlere erişimini engellediğini kabul etti.

İçişleri Bakanlığı, 13 Ocak'tan bu yana Heathrow Havaalanı yakınlarındaki gözaltı merkezlerindeki tutukluların cep telefonu sinyallerini etkileyen sorunu bildiğini kabul etmek zorunda kalsa da tutuklulara çalışan sim kartlar sağlaması 23 gün sürdü. Bu 23 gün boyunca İçişleri Bakanlığı, Gana, Nijerya ve Fransa'ya charter uçuşları kararlılıkla sürdürdü.

Aktivistler hükümeti, insanlara hakları olan yasal danışmanlık sağlamadan ülkeden göndermekle ve ülkeden ayrılmak üzere gerçekleştirilen uçuşlarla sonlanan süreçte "hala mümkünken" yardım etmemekle suçladı.

Salı günü Jamaika'ya charter uçuşuyla sınır dışı edilecek kişiler The Independent'a kesintinin sonucunda avukatlarıyla iletişim kurmakta ve sınır dışı edilmeye itiraz için onlara ilgili belgeleri göndermekte zorlandıklarını söyledi.

Gözaltının başlangıcında İçişleri Bakanlığı tarafından sağlanan cep telefonları, gözaltında tutulan kişilerin yasal yardıma erişebilmeleri, avukatlarıyla iletişime geçebilmeleri ve aileleriyle irtibatta kalabilmelerinin temel aracı.

Britanya'ya 8 yaşındayken gelen ve Britanya vatandaşı iki çocuğu olan 27 yaşındaki Echard Bepart-Woollett, İçişleri Bakanlığı'nın geçen hafta sınırdışı emri vermesinden bu yana avukatıyla iletişim kurmakta zorlandığını söyledi.

Jamaikalı vatandaşı Bepart-Woollett, "Avukatıma ulaşamıyorum; o, buradan çıkmak için tek şansım... İş çığrından çıkıyor. Aklımı kaybediyorum gibi hissettiriyor. Tüm iletişim kapatılmış gibi. Herkes neler olduğunu görmek için avukatına ulaşmaya çalışıyor" dedi.

Eğer evrakları almazlarsa mahkemeye gidemem, mücadele edemem. Bu çok açık bir durum. Her şeye belgelenmiş ve kanıtlanmış biçimde ihtiyacınız var ve eğer bunu çözemezsem, o zaman mahvoldum.

Bepart-Woollett'in avukatı, Duncan Lewis Avukatlık Şirketi'nden Marina Han, müvekkilinin Britanya'da kalmak için güçlü bir dosyaya sahip olduğunu ama cep telefonu kesintilerinin sınır dışı edilmesine karşı çıkmak üzere başvuruda bulunmasının daha uzun süre alması anlamına geldiğini söyledi.

Han, “31 Ocak'ta talimat verdiğinden bu yana her gün onunla iletişime geçmeye çalışıyorduk ve ondan resmi olarak detaylı talimat almamız 6 Şubat'ı buldu. Bu gerçekten berbat. Eşi çok stresliydi” dedi.

Başvurusunu İçişleri Bakanlığı'na gönderebilmem için belgelerini almam gerekiyordu. Belgeler zamanında elime geçmediğinden çalışma saatleri içinde gönderemedim. Gecikmenin hiçbir mantığı yoktu. Müvekkilimiz için gereğinden fazla stres ve hayal kırıklığına yol açtı. Yasal temsilcilerine başvurmaktan tamamen yoksundu, hukuki adalete ve bizim tavsiyelerimize erişemiyordu.

Gözaltında tutulan, 11 yaşında Birleşik Krallık'a gelen ve 6 aylık Britanya vatandaşı bebeği olan 30 yaşındaki Reshawn Davis de, sinyal sorunlarının “son derece sinir bozucu” olduğunu söyledi.

Davis, “İnsanlar bana beni aramaya çalıştıklarını söylüyor ama ben aramayı görmüyorum. Telefonum çalmıyor. Sinyal yüzünden avukatımla hiç doğrudan konuşmadım. Bu fazladan büyük bir stres yarattı. Neler oluyor, bilmiyorum" dedi.

Bu durum beni ailemle konuşmaktan da alıkoyuyor. Kızım sesimi tanır. Telefonda bir şey söylesem, babacığının evde olduğunu düşünür. Onun adını söylerim ve bu bana iyi gelir. Ancak bu sinyal onunla konuşmamı engelliyor.

Birleşik Krallık'tan yakın zamanda sınırdışı edilmekle yüz yüze kalan kişiler üç ila 5 günlük ihbar süresine sahipler ve bu süre, yasal olarak, örneğin sınırdışı edilmelerine itiraz etmek üzere haklarını değerlendirmek için yasal tavsiye ve yardıma erişebilmelerinde hayati önem taşıyor.

Gözaltına alınan kişilerin etkin hukuki tavsiyeye erişimini sağlayamadığı iddiasıyla İçişleri Bakanlığı'na karşı yasal  mücadele başlatan Detention Action direktörü Bella Sankey şunları söyledi:

11 saatlik sim kart temini, salı günkü uçuşla sınırdışı edilmeye itiraz edenler için yeterli olmayabilir. Sinyal kapalıyken sınırdışı edilenlerin nasıl etkilendiğinden bahsetmiyorum bile. Bu, adalete erişimde kısmi bir zafer ancak cevaplanmamış birçok soru var ve yasal mücadelemiz devam edecek.

Bu, Windrush Lessons Learned incelemesinin sızdırılmış taslağının ardından geldi. Taslakta bakanların Birleşik Krallık'a çocuk yaşta gelenleri sınır dışı etme uygulamasına son vermeyi düşünmeleri ve inceleme yayınlanana kadar İçişleri Bakanlığı'nın sınırdışı etme uçuşlarını beklemeye alması gerektiği belirtiliyordu.

İçişleri Bakanlığı'yla görüş almak üzere irtibata geçildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU