Mürekkep balıkları akşam yemeğinde karides varsa gündüz az yiyor

Araştırmanın yazarı "Bu fazlasıyla karmaşık bir davranış" ifadelerini kullandı

Bilimsel adı Sepia officinalis olan Avrupa mürekkep balığı (National Geographic)

Yeni araştırmaya göre mürekkep balıkları akşam menüsünde en sevdikleri yemek varsa gün içinde daha az yiyor.  

Bilim insanları bu hayvanların günün ilerleyen saatlerinde karides yemeyi umduğunda tükettikleri yengeç sayısını sınırlandırdığını gözlemledi. Çünkü karides türün en sevdiği yiyeceklerden.

Araştırmacılar bunun “karmaşık bir bilişsel yetenek” olduğunu söylüyor. 

Biology Letters'ta yayımlanan çalışmanın yazarı Pauline Billard'a göre balıkların, deney sırasında nasıl beslendiğine bağlı olarak, o günün ilerleyen saatlerinde karides bekleyip beklememesi gerektiğini öğrenmesi yalnızca birkaç gün sürdü. 

Cambridge Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde doktora öğrencisi olan Billard, “Mürekkep balıklarının yeme davranışını bu denli çabuk adapte etmeleri hayli şaşırtıcıydı. Bu çok karmaşık bir davranış ve ancak gelişkin beyinleri varsa mümkün” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar 29 Avrupa mürekkep balığını inceledi; balıklara 5 gün boyunca günde 5 kez yengeç ve karides verdi ve hepsinin karides tercih ettiğini gözlemledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar ilerleyen süreçte her akşam karides verilen mürekkepbalıklarının (en sevdikleri yemeği rastgele alan ve daha fırsatçı bir yeme davranışı geliştiren gruba kıyasla) gün boyunca daha az yengeç yediğini gördü. 

Bir başka testte, mürekkep balıklarına günaşırı her akşam karides verildi ve bu durumda balıklar “esnek bir beslenme stratejisi benimsedi; daha az tercih edilen avın tüketimini, tercih edilen avın mevcudiyetine göre ayarladı". 

Araştırmacılar, deniz canlılarının (insanlara ve diğer omurgalı hayvanlara benzer şekilde) geçmiş olayları hatırlamalarını ve beklentilerine göre davranışlarını şekillendirmelerini sağlayan büyük bir merkezi sinir sistemi olduğunu söyledi. 

Çalışmaya öncülük eden Cambridge Üniversitesi profesörü Nicola Clayton, “Bu esnek beslenme stratejisi mürekkep balığının önceki deneyimlerini kullanarak ortamdaki değişikliklere hızla uyum sağlayabildiğini gösteriyor. (...) Bu keşif, böyle karmaşık bilişsel yeteneklerin evrimsel kökenlerine ilişkin değerli bir kavrayış sağlayabilir” ifadelerini kullandı.

Press Association'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU