Türkmenistan devlet memurlarına Devlet Başkanı'nın kül rengi saçlarını taklit etme talimatı verildi

Gurbangulu Berdimuhammedov yeni imajını Ağustos'ta sahnelemişti

(AFP)

14 yıl önce Türkmenistan Devlet Başkanlığını devralmasından bu yana, bugün 62 yaşında olan Gurbangulu Berdimuhammedov kendisini gençlik fikrine adamıştı.

Eksantrik lider, spor salonunda halter çalışırken görünmekle kalmadı, bakanlar kurulu toplantısında ağırlık kaldırdı, alevler içindeki bir gaz kraterinin etrafında araç sürdü, rap söyledi, hükümetin yeni yıl partisinde DJ'lik yaptı ve aynı zamanda 40 yaşın altındaki genç erkeklerin ülkeden çıkışını yasakladı.

Son zamanlardaysa görünüşe göre Türkmen lider yaşlılığı benimsemeye karar verdi. Berdimuhammedov, geçen Ağustos'tan bu yana halkın karşısına gri saçla çıkmaya başladı.

Hatırası daha eski olanlar, başkan olmadan önceki dönemde sahip olduğu kır saçları hatırlayacaktır. Ama o zamandan beridir Berdimuhammedov'un saçı giderek koyunun da koyusu olageldi.

Emrindekiler, işareti almakta pek vakit kaybetmedi. Svoboda radyosuna göre, bu hafta Lepabsk bölgesindeki devlet memurlarına saç kurallarına dair yeni bir emir verildi. 1 Şubat'tan itibaren 40 yaşın üstündeki tüm erkeklerin saçlarındaki kırları kapatması yasaklandı. Renkli saçlılarsa saçlarını griye boyamak zorunda.

Haberlerde, Berdimuhammedov'un bölgeyi ziyareti halinde sadece gri saçlı bürokratların Başkan'la buluşabileceği ileri sürülüyor. Bir ay önceyse, tüm devlet kurumlarına liderin portresinin gri saçlı versiyonuyla değiştirilmesi emri verildiği iddia edilmişti.

Sovyet sonrası Türkmenistan 1991'deki bağımsızlığından bu yana güvenilir bir haber ve mizah kaynağı oldu.

İlk lideri Saparmurat Niyazov, kendisine Türkmenbaşı veya tüm Türkmenlerin Lideri adını verdi. Niyazov'un aldığı birçok tuhaf karar arasında haftanın günlerini aile mensuplarının isimleriyle yeniden adlandırmak da vardı. Ancak mani ölümü yenemeyince, Niyazov'u eski diş hekimi Berdimuhammedov 2007'de görevi devraldı.

Başlangıçta, bazıları yeni adamın selefinin tarzını değiştirebileceğini umuyordu. Berdimuhammedov bunun yerine, Türkmenistan'ı altın yumrukla yönetmeye devam ederken, tiyatral absürtlüğe daha büyük bir iştah gösterdiği söylenebilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ahmet Yılmaz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU