Tüm modern insanlarda Neandertal DNA'sı bulunduğu belirlendi

ABD'de yapılan yeni bir araştırmaya göre Afrikalılar da dahil tüm insanlar soyu tükenmiş akrabamız Neandertaller'in DNA'sını taşıyor

Neandertaller yaklaşık 430 bin yıl önce ortaya çıktı ve 40 bin yıl önce soyları tükendi  (AFP)

ABD'deki Princeton Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre soyu tükenmiş kuzenlerimiz Neandertallerin DNA'sını tüm modern insanlar taşıyor.

Avrupa'da bundan 40 bin yıl öncesine kadar yaşamış olan Taş Devri insansılarından kalan kemiklerden ilk genom dizilemesi 2010'da yapıldığında atalarımızın Neandertallerle çiftleşerek bebek sahibi olduğu ortaya çıkmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları o çalışmada modern insanın (Homo Sapiens Sapiens) Afrika'dan çıktıktan sonra Neandertallerle çiftleştiğini ve Afrikalılar'ın değil ancak Avrupalılar, Asyalılar ve Amerikalılar'ın Neandertaller'den genlerinin yüzde 2'sini miras aldığını keşfetmişti. 

Yani modern Afrikalılarla Neandertaller arasında genetik bağlantı olmadığı sanılıyordu. Ancak yeni bir sayısal yöntem kullandıkları çalışmayı The Cell adlı bilimsel yayında yayımlayan Princeton Üniversitesi'nden araştırmacılar artık günümüz Afrikalılarının da Neandertal DNA'sı taşıdığını ortaya koydu.

Çalışmanın yazarlarından Princeton Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırma görevlisi Lu Chen şu ifadeleri kullandı: 

İlk kez Afrikalılar'da Neandertal atanın gerçek işaretini tespit ettik.

Çalışmayı yöneten aynı üniversiteden Profesör Joshua Akey de bulgularının, insan göçü konusunda yaygın kabul gören "Afrika'dan çıkış" teorisi hakkında soru işaretleri yarattığını söyledi.

Bu teoriye göre modern insanların kökeni Afrika'da başladı ve 60 bin ila 80 bin yıl önce dünyanın geri kalanına tek dalga halinde yayıldılar.  Akey "Bizim elde ettiğimiz sonuçlar tarihimizin çok daha ilginç olduğunu gösterdi ve Afrika'dan çok sayıda yayılım dalgası gerçekleşti. Bunlardan bazıları bugün yaşayan bireylerin genomlarında gördüğümüz insan ve Neandertal karışımına yol açtı" dedi.

Profesör Akey ellerindeki verilere göre modern insanların (Homo Sapiens Sapiens) yaklaşık 200 bin yıl önce Afrika'dan ayrılan bir dalgasının Neandertallerle karışarak ürediğini ve bu antik Avrupalılar'ın Afrika'ya tekrar göç ederek Neandertal soyunu Afrikalı topluluklara tanıttığını söyledi. 

Çalışmaye göre şu anda yaşayan Avrupalı ve Asyalılar yüzde 1 oranında Neandertal DNA'sı taşıyor, Afrikalılardaysa bu oran yüzde 0,3.

Araştıma ekibi ayrıca daha önce Doğu Asyalılar'ın Avrupalılar'a oranla yaklaşık yüzde 20 daha fazla Neandertal kökene sahip olduğu yönündeki hesaplamaların da yanlış olduğunu, farklı kıtalardaki insanların "şaşırtıcı şekilde benzer Neandertal kökene sahip olduğunu" vurguladı.

 

Independent Türkçe, CNN, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU