Casus albatroslar Hint Okyanusu'nda kaçak avlanan tekneleri tespit etti

Radar tespit edebilen sensörlerin yerleştirildiği albatroslar Hint Okyanusu'ndaki teknelerin dörtte birinin kaçak avlandığını ortaya çıkardı

Kanat uzunluğu 4 metreye ulaşabilen albatroslar hayatlarının çoğunu açık denizlerde saatlerce avlanarak geçirirler (AFP)

Kaçak balıkçılığın her yıl yaklaşık 17.6 milyar sterlin (yaklaşık 136 milyar TL) zarara neden olduğu hesaplanıyor. Ama epey maliyetli uydu gözetleme sistemleri bazen yavaş kalabiliyor ve kaçak avlanan balıkçı teknelerini gözden kaçırabiliyor. 

Uluslararası bir ekip bu duruma karşı öncü bir alternatif önlemi devreye soktu. Üzerlerine sensör yerleştirilen 169 albatros Hint Okyanusu'nun güneyinde salındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın en uzun kanat açıklığına sahip kuş olan albatroslar geniş uzaklıkları kat ederek balıkçı teknelerine yöneliyor. Kuşların üzerlerindeki sensörlerse 30 kilometrelik bir çevre içinde radar kullanan tekneleri tespit edebiliyor.

New Scientist'in aktardığı habere göre albatroslar Aralık 2018 ile Ocak 2019 arasında bölgede toplamda 353 tekne tespit etti.

Burada, ülkelerin münhasır ekonomik bölgelerinde (buralarda balıkçılık faaliyetinin haber verilmesi zorunlu) faaliyet gösteren teknelerin yaklaşık yüzde 26'sının çarpışmaları önlemek ve yetkililerin takibini sağlayan "Otomatik Belirleme Sistemleri"ni kapalı tuttuğu belirlendi.

Bu eylem genellikle kaçak balıkçılığın göstergesi kabul ediliyor. Allbatroslara takılan sensörler sayesinde balıkçılığın yasadışı olmadığı ancak yine haber verilmesinin zorunlu olduğu uluslararası sulardaki teknelerinse yaklaşık yüzde 37'sinin bu sistemlerini kapalı tuttuğu anlaşıldı.

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden Henri Weimerskirch, projenin başarısının daha ucuz gözetleme yöntemlerinin uyduyla izlemenin yerini alabileceğini gösterdiğini belirtti. 

Weimerskirch "Bunun mümkün olduğunu ortaya koyduk" ifadelerini kullandı. Ancak albatrosların istenilen bölgelere yönlendirilebilmesi ornitologların (kuş bilimcilerin) uzmanlığına ihtiyaç duyuyor.

Uydu teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde gelecekte bu deniz kuşlarının casusluğuna ihtiyaç kalmayabilir. 

Çevrenin korunması amacıyla uyduları kullanan ABD'li SkyTruth adlı sivil toplum örgütünden John Amos da konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Bizim ve albatroslar açısından şükürler olsun ki yakında veri toplamak için yaban hayvanlarına bel bağlamamıza gerek kalmayacak. Yörüngesel teknolojiler hızla gelişiyor ve okyanusta kanunsuz hareket edenler için ağ gittikçe kapanıyor.

Amos şu anda sinyallerini yayımlamayan tekneleri radar uydusu görüntüleriyle tespit etmek için Global Fishing Watch ile çalışıyor. Hawkeye 360 ve UnseenLabs'in de aralarında olduğu diğer uydu gözetleme şirketleri de teknelerdeki radarları tespit edecek teknolojiler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

 

Independent Türkçe, New Scientist

DAHA FAZLA HABER OKU