Google CEO'su: Yapay zekanın insanlığa zarar vermesini engellemek için düzenlemelere ihtiyaç var

CEO'nun aktardığına göre şirket zarar verebileceği durumlarda yapay zeka kullanmayı reddedecek

Google CEO'su Sundar Pichai 20 Ocak 2020'de Brüksel'de düzenlenen bir konferansta konuşuyor (Kenzo Tribouillard / AFP)

Google'ın yöneticisi insanlığın onun tehlikelerinden korunması için yapay zekanın düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Sundar Pichai'ye göre teknolojinin verebileceği potansiyel hasar onun kısıtlanamayacak kadar "önemli" olduğu anlamına geliyor.

Pichai New York Times'a, teknolojinin hayat kurtarma ve iyileştirme potansiyeli olsa da yanıltıcı videolar ve "yüz tanımanın menfur kullanımlarıyla" zarar da verebileceğini yazdı ve dünyayı yapay zekanın geleceğinin nasıl olacağını belirlemek için birlikte çalışmaya çağırdı.

Pichai ayrıca, düzenlemenin, kamu güvenliğini ve gizliliğini korumanın yanı sıra yapay zekanın önyargıdan etkilenmesini önlemek için de gerekli olduğunu söyledi.

Pichai yazısında şu ifadeleri kullandı:

Hindistan'da büyürken teknoloji beni büyülerdi. Her yeni buluş ailemin hayatını anlamlı şekillerde değiştirdi. Telefon bizi test sonuçları için hastaneye yaptığımız uzun yolculuklardan kurtardı. Buzdolabı yemek hazırlamak için daha az zaman harcayabileceğimiz anlamına geliyordu, televizyon da dünya haberlerini ve kısa dalga radyo dinlerken sadece hayal etmekle yetindiğimiz kriket maçlarını izleme imkanı veriyordu. (...) Şimdi dünyanın her yerindeki insanların hayatını değiştireceğini umduğumuz yeni teknolojilerin şekillenmesine yardım etmek benim için ayrıcalık. Bunlar arasında geleceği en parlak teknoloji, yapay zeka. (...) Fakat tarih teknolojinin erdemlerinin garanti edilemeyeceğine dair örneklerle dolu. İçten yanmalı motorlar insanların kendi bölgelerinin dışına seyahat edebilmesini sağladı ama daha fazla kazaya da sebep oldu. İnternet istediğiniz kişiyle iletişime geçmenizi ve dilediğiniz yerden bilgi almanızı mümkün kıldı ama yanlış bilginin yayılmasını da kolaylaştırdı.

Pichai, Google'ın yayımladığı yapay zekayla ilgili prensiplere işaret etti ve AB'deki Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) gibi mevcut kuralların AI düzenlemesi için temel alınabileceğini söyledi.

Uluslararası işbirliği küresel standartların işlemesini sağlamak için kritik öneme sahip olacak. O noktaya ulaşabilmek için temel değerlerde anlaşmamız gerekiyor. Bizimki gibi şirketler sadece gelecek vaat eden yeni teknolojiler inşa edip, sonra da piyasa güçlerinin bu teknolojilerin nasıl kullanılacağını belirlemesine izin veremez. Teknolojinin iyilik için kullanılmasından ve herkes için ulaşılabilir olmasından emin olmak da aynı şekilde bizim vazifemizdir.

Pichai teknoloji devinin düzenlemeleri hazırlamada diğerleriyle birlikte çalışmak istediğini de sözlerine ekledi:

Google'ın rolü yapay zekayı uygulamak için ilkeli ve düzenlenmiş bir yaklaşımın gerekliliğini tanımakla başlıyor ama burada bitmiyor. Düzenleyiciler kaçınılmaz gerilimlerle ve mali hesaplamalarla boğuşurken onlara faydalı ve sürece dahil bir ortak olmak istiyoruz. Bu meseleleri birlikte ele alırken uzmanlığımızı, deneyimimizi ve araçlarımızı sunuyoruz. (...) Yapay zekanın milyarlarca yaşamı iyileştirme potansiyeli var ve en büyük risk bunda başarısız olma ihtimali. Herkesin yararına olacak biçimde sorumlu bir şekilde geliştirilmesini sağlayarak, gelecek nesillere teknolojinin gücüne benim kadar inanmaları için ilham verebiliriz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Google dünyanın en önemli yapay zeka geliştiricilerinden. Sanal yardımcısı Google Assistant, bu teknolojiden besleniyor. Şirket aynı zamanda sürücüsüz arabalar gibi yapay zeka kullanan bir dizi başka ürün üzerinde de çalışıyor.

Pichai aynı zamanda Google'ın ilkelerinin "kitlesel gözetlemeyi destekleyen veya insan haklarını ihlal eden"meselelerin de dahil olduğu bazı durumlarda şirketin yapay zeka tasarlamayacağını veya kullanmayacağını belirttiğini söyledi.

Press Association'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU